Rècord absolut d'isards, amb 1.300 caps

El nombre d’exemplars computats en els recomptes ha estat de 1.300, la xifra més alta que mai s’ha registrat

La població d'isards registra una tendència a l'alça els últims anys.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els recomptes que s’han portat a terme en els últims dies sobre el terreny han computat un total de 1.300 isards a tot el territori. Es tracta de la xifra més alta mai registrada des que es realitzen comptatges d’aquests animals, fet que permetrà que enguany es puguin abatre fins a 201 exemplars durant la Setmana de caça de l’isard, que tindrà lloc de l’11 al 18 de setembre, davant de les 165 captures permeses l’any passat. A més, la bona situació per la qual travessa aquesta espècie en el moment actual també permetrà que les colles, cadascuna de les quals està autoritzada a caçar un exemplar, estiguin formades per tres caçadors en lloc de quatre, com ha passat en d’altres ocasions.

D’aquesta manera, es constata la tendència a l’alça que es registra durant els últims anys pel que fa a la població d’isards, afavorida pel nombre important de cabrits que s’han detectat enguany, que han estat 327, i demostra també el bon estat de la cabana del país.

Així es dedueix de la reunió de la comissió de seguiment de la caça, que es va celebrar ahir sota la presidència de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, per donar llum verd als plans de caça de l’isard d’enguany. Després de la reunió es va aprovar l’ordre ministerial que estableix en 201 el total de captures que estaran permeses enguany durant la Setmana de caça de l’isard, a part dels 28 exemplars que es podran caçar al vedat d’Enclar.

En concret, el nombre d’isards que es podran abatre es determina arran de la població d’aquests animals en terreny cinegètic i en els vedats de caça de Xixerella, Sorteny i Ransol, que és de 1.007, una xifra superior als 973 isards que es van registrar l’any passat, i també es té en compte per al seu càlcul l’índex de creixement. En aquesta ocasió s’han inscrit un total de 625 caçadors, 24 més que l’any passat, per participar a la Setmana de caça de l’isard. Les colles es podran constituir a través de la web de Tràmits del Govern entre el 25 i el 31 d’agost, ambdós dies inclosos, i pel que fa a les anelles de captura es podran recollir entre el 5 i el 16 de setembre al servei de Tràmits del Govern. D’altra banda, durant la reunió de la comissió de seguiment de la caça es va recordar el manteniment del punt de control cèntric per tal de facilitar al caçador el control de la peça capturada, tot i mantenir l’obligació de comunicar la captura al cos de banders.

Així mateix, els representants ministerials van agrair la participació dels caçadors en els recomptes que es porten a terme. En aquest sentit, el president de la Federació Andorrana de Caça i Pesca, Josep Maria Cabanes, va expressar la “satisfacció” dels caçadors pel fet que la cabana d’isards s’hagi incrementat enguany. “El que volen els caçadors és que la cabana creixi any rere any i si hi ha exemplars que es puguin caçar”, va explicar Cabanes, que també va ressaltar que “per primera vegada tindrem un isard per a cada tres caçadors en lloc de quatre”. El president dels caçadors va destacar la bona col·laboració amb el ministeri, situació que està permetent que es batin rècords d’exemplars no tan sols d’isards, sinó també d’altres espècies com el cabirol o el mufló, “que vol dir que alguna cosa es fa bé en aquest país en matèria de medi ambient”. Pel que fa a l’augment del nombre de caçadors, Cabanes va indicar que hi ha molts joves que s’han volgut treure el permís.

Pel que fa al vedat de caça d’Enclar, s’han registrat 293 exemplars, xifra que posa de manifest que la població s’ha incrementat en relació amb l’any anterior, quan hi havia 244 animals. El pla de caça en aquest vedat, que també es va aprovar ahir, fixa 26 captures selectives i dues de trofeu mascle, que suposa un índex de captura del 9,5%. El sorteig per a aquest pla de caça tindrà lloc l’1 de setembre.

tracking