Una trentena de refugiats d'Ucraïna, en espera de ser acollits

Es troben al país amb un visat de turista però no poden ser inclosos a la quota perquè una quarantena d’ucraïnesos han marxat però no ho han notificat

Una família de refugiats arribats a Andorra.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una trentena d’ucraïnesos es troben a Andorra en espera de rebre la condició de refugiats per part del Govern. Ara per ara estan al Principat amb un visat de turista –el qual té una durada de tres mesos– mentre l’executiu estudia les seves opcions. La problemàtica rau que la quota aprovada per l’executiu, de 285 refugiats, ja es va emplenar amb l’arribada de la primera onada. Tanmateix, el Govern té constància que prop d’una quarantena de persones haurien abandonat ja Andorra en direcció un altre país o haurien optat per tornar a Ucraïna. Així i tot, aquestes sortides no han estat notificades formalment al ministeri d’Interior i Justícia ni al d’Afers Socials, fet que provoca que no s’hagin alliberat espais per poder acollir l’arribada d’aquests nous refugiats que es troben en llista d’espera.

Segons va comunicar ahir el ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, els dos ministeris competents estan valorant les opcions, tot i que els principals esforços passen per “netejar els registres”, perquè així “en funció de quantes persones hagin marxat del país decidirem si podem ampliar el nombre de gent que podem acollir”. Cal recordar que inicialment Andorra va establir la quota de refugiats en un límit de 250 persones. Posteriorment, davant l’arribada de més persones que fugien del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna, l’executiu va decidir ampliar la quota fins a un màxim de 285 refugiats.

DRET AL TREBALL

Per la seva banda, el cònsol honorari d’Ucraïna a Andorra, Antoni Zorzano, va assegurar ahir que la principal preocupació dels refugiats que estan en espera de ser considerats com a tals és l’obtenció del permís temporal de residència, per així poder començar a buscar una feina. De fet, Zorzano va assenyalar que amb l’ajut que realitza la Creu Roja, que garanteix l’alimentació, o amb la legislació actual, que també garanteix l’escolarització, la resta de necessitats bàsiques estan majoritàriament cobertes.

En aquest sentit, el cònsol honorari va apuntar que la problemàtica de l’habitatge també va quedar resolta amb la cessió d’un hotel al Govern pel període d’un any. Amb tot, Zorzano sí que va apuntar que si el Govern té constància de la sortida d’un grup de refugiats (una cinquantena, segons ell) es podrien atorgar aquests permisos de feina, sempre recordant que “és una decisió de Govern, perquè també cal ser conscients que Andorra no pot acollir 500 persones”.

MÉS

-Cooperació

El consell de ministres va aprovar les subvencions per a cinc projectes de cooperació internacional liderats per entitats del país. En total, les subvencions atorgades tenen un valor de més de 170.000 euros.

-Criptomonedes

Govern va regular els requisits per a les instal·lacions pensades per a la mineria de criptoactius, amb l’objectiu de garantir la xarxa elèctrica del país.

-Tarifes dels trasllats

L’executiu va actualitzar els preus de les tarifes per als trasllats de radioteràpia. Així, es van actualitzar els preus amb l’IPC de l’any passat (3,3%).

-Ajuts a l’estudi

Govern va convocar els ajuts a l’estudi d’ensenyament superior per al curs 2022-2023, que inclouen ajuts per al material, la matrícula o els desplaçaments al centre educatiu.

tracking