legislació

El portal web de transparència, actiu a partir de setembre

La intenció del Govern és anar introduint-hi contingut de manera progressiva

La Llei de transparència afecta totes les administracions públiques.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern preveu que la web de transparència, que donarà compliment a la Llei de transparència i accés a la informació pública aprovada el desembre passat, es vagi posant en funcionament per fases. “Davant de la digitalització que s’està desenvolupant a tots els nivells de l’Administració i la transformació que comporta tant en els recursos materials com en els humans, s’ha treballat un esquema progressiu”, s’ha informat des de Govern. Així, en la primera d’aquestes fases, que s’iniciarà el proper mes de setembre, s’hi inclourà un primer grup de publicitat activa “que s’ha treballat col·laborativament amb tots els departaments i àrees de l’administració general, que han realitzat una tasca de recopilació molt important”.

Segons l’executiu, els elements d’informació activa s’han agrupat en quatre apartats d’informació, seguint el que determina en la pròpia llei, amb l’objectiu de facilitar l’accés de totes les persones interessades a la informació que desitgin consultar. Aquests apartats són: organització i informació institucional, informació pressupostària, informació econòmica i informació a la ciutadania. “La recollida d’informació i, en conseqüència, el portal s’han dissenyat perquè els ciutadans puguin accedir de manera senzilla a la informació”, segons ha assenyalat el Govern. L’executiu recorda que la transparència és un principi d’actuació de l’Administració, que ha de difondre i permetre l’accés a la informació pública, és a dir, als documents i dades que estan en mans de l’Administració) per tal que els ciutadans puguin conèixer i avaluar les polítiques públiques. En aquest sentit, la Llei de transparència determina l’obligació de fer públiques determinades informacions de manera proactiva per part de les administracions (publicitat activa), així com l’obligació d’atendre les sol·licituds d’informació que individualment pugui presentar qualsevol persona (dret d’accés a la informació).

PROCÉS EN MARXA

-Aprovació de la llei

La Llei de transparència i accés a la informaicó pública i govern obert es va aprovar el desembre de l’any passat

-Eines a aplicar

El text determina que en el termini d’un any la llei haurà de posar en marxa els mecanismes que facin possible la transparència de la informació pública.

-Portal del Govern

Un portal inclourà tota la informació referent a l’Administració i es preveu que la primera fase es comenci el mes de setembre.

-Quatre apartats

La llei obliga a facilitar informació en quatre apartats: informació institucional, pressupostària, econòmica i informació a la ciutadania.

tracking