Joventut

Emancipar-se és impossible

Les seccions joves dels partits veuen el problema de l’habitatge com la principal dificultat dels joves en l’actualitat, i més en la situació econòmica d’inflació alta i salaris baixos.

Un grup de joves al Parc Central d'Andorra la Vella.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'habitatge és un dels grans reptes, si no el principal, d’aquesta legislatura i la propera. És un problema per a qualsevol resident, també per als més joves. Aconseguir trobar un espai on caure per deixar la casa dels pares és encara més difícil en un context en què els preus estan disparats i els salaris dels joves no són els més alts del món. Els representants de les seccions juvenils de les formacions polítiques coincidien ahir, en el Dia internacional de la joventut, a apuntar que l’habitatge també és la gran preocupació del jovent.

“La preocupació principal és la dificultat per trobar un lloguer; és greu que no s’apliquin mesures per frenar aquest creixement de preus”, afirma Lluís Cantos, president de la secció juvenil dels liberals escindits, anteriorment secretari de Joves Liberals. “Al país és evident que el gran problema és el tema de l’habitatge, per als d’aquí però també per als que tornen a Andorra per trobar la primera feina”, remarca Toni Puig, secretari de Joves Liberals. “No poder-se independitzar i tenir la possibilitat de trobar una feina, després d’haver assolit tot el necessari amb els estudis, et trobes que entres al món laboral i el que cobres no et permet marxar de casa”, crítica Maria Nazzaro, coordinadora de les Joventuts Socialdemòcrates. En aquest sentit, Cantos –de 21 anys– assenyala que “pensem que també és un problema que, a llarg termini, els joves marxen fora del país però no tornen. Tenim moltes coses per aportar a Andorra i el problema és que el talent andorrà es queda fora de les fronteres”. A més, Adrià Espineta, president de la secció jove de Demòcrates, assenyala que “la mateixa emancipació és un neguit, és a dir, tot el que comporta viure sol és un problema, no tan sols trobar un pis”.

SALARIS MÉS ALTS

Si els quatre representants coincideixen en la problemàtica, també coincideixen en la necessitat d’una pujada salarial per mitigar els efectes de la inflació. “Això és una balança: si el mercat immobiliari puja els preus però els salaris es queden estancats no hi ha equilibri, que és el que cal recuperar”, assevera Nazzaro –de 31 anys–, que celebra “tot allò que impliqui apujar salaris, perquè vol dir recuperar part del poder adquisitiu que s’ha perdut”. “La pujada que planteja el Govern és una excel·lent notícia que afecta no tan sols els joves, sinó tota la població”, defensa Espineta. Per la seva banda, tant Cantos com Puig –de 33 anys– apunten que el problema no és tant uns salaris baixos, que també, com sí que ho és la inflació. “Independitzar-se és complicat amb la inflació, tenim la sort que feina al país sí que n’hi ha, però és cert que a vegades els sous no donen per a tant”, explica el líder de Joves Liberals, que reconeix que “des del Govern i des del Consell General s’està treballant; si s’acaba fent una pujada del salari mínim serà una cosa molt bona per al país”. “El salari és un problema però el més greu és l’encariment de la vida i dels serveis primaris, és aquest encariment el que fa que els salaris siguin insuficients”, defensa Cantos, que considera que “l’augment dels salaris s’ha de fer progressiu perquè si no les empreses no tindran la capacitat per absorbir aquestes pujades”.

EL FÒRUM NACIONAL DE LA JOVENTUT ES MODERNITZA

Diumenge vinent acaba el termini per participar en la catorzena assemblea jove, organitzada pel Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra. Hi poden participar, per primera vegada, tots els joves nacionals i residents d’entre 15 i 35 anys. “La nostra funció principal és assegurar-nos que la veu dels joves arribi a les institucions”, explica Joan Toribio, actual president del Fòrum. De fet, aquest organisme està en ple procés de reorganització per aconseguir, per una banda, més recursos i, per l’altra, més participació dels joves del Principat. “El que volem és evidenciar el canvi que estem fent a la nostra societat, pel que apostem és per un model de participació política en el qual els joves han d’estar al centre i ser escoltats”, assevera Toribio. No és l’única novetat del Fòrum, que també incorpora en aquesta assemblea la possibilitat de participar-hi de forma digital. Així, amb un breu registre i una identificació amb el NIA qualsevol jove pot votar en els diferents punts de l’ordre del dia que inclou el pla estratègic de l’organització, els nous estatuts del Fòrum o la decisió si aquesta entitat s’ha d’adherir a l’European Youth Forum. “Nosaltres hem vist que és molt important el suport dels polítics per a totes les iniciatives; el treball que s’ha fet amb el Consell General ha estat fluid”, reconeix el president amb relació a la modificació de la llei del Fòrum.

tracking