x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Economia

DA planteja una nova pujada salarial obligatòria davant de la inflació

El partit treballa amb la idea que el Govern torni a aplicar increments de l’IPC a tots els sous per sota del salari mitjà
El Govern ja va apujar el salari mínim al gener i, posteriorment, al juny.

El Govern ja va apujar el salari mínim al gener i, posteriorment, al juny.

El Govern ja va apujar el salari mínim al gener i, posteriorment, al juny.

Fernando Galindo
Actualitzada 12/08/2022 a les 11:03
Demòcrates treballa amb la idea que a final d’any o principi del vinent s’apliqui una nova pujada salarial a tots els treballadors que tinguin un sou inferior al salari mitjà. Un increment que es farà segons l’IPC consolidat del 2022 i que té com a objectiu “que les persones que tinguin un salari inferior al mitjà com a mínim no perdin poder adquisitiu davant la inflació”, assevera Carles Enseñat, president del grup parlamentari demòcrata. A més, també es vol que el salari mínim acabi d’assolir la xifra del 60% del salari mitjà, tal com demana la Carta Social Europea. En aquest sentit, tant el partit com el Govern són conscients que la dada de l’IPC acumulat del 2022 serà molt superior a la que es va registrar el 2021, que va servir perquè el salari mínim s’apugés al gener un 3,3%. De fet, des de l’executiu es recorda que “enguany es va aprovar un augment addicional a l’anterior del 3,67%, fent que l’increment total sigui gairebé d’un 7%”. En aquesta ocasió l’increment sí que es va aplicar a tots els sous per sota del salari mitjà. A més, l’executiu assenyala que “l’increment del salari mínim implica directament l’augment d’algunes prestacions no contributives”.

ESPERAR L’EVOLUCIÓ
“Cal esperar a veure les dades de final d’any perquè sembla que la inflació pot estar moderant-se”, assevera Enseñat. En aquest sentit, l’última previsió feta pel departament d’Estadística amb relació a l’IPC a final d’any se situa en el 4,5%, una dada que des del mateix Govern creuen que es pot quedar curta si la tendència de la inflació no es reverteix. Des de l’executiu s’apunta, però, que si bé els organismes internacionals van revisant les dades periòdicament, “sobre l’IPC només podem fer referència al present”.


CONSENS A LES FORMACIONS

Des del grup parlamentari independent, Ferran Costa diu que “si la inflació continua disparada caldrà seguir buscant opcions que ajudin a pal·liar la situació”. “És una evidència que si continues apujant salaris hi ha una hiperestimulació que pot ser un dels factors de la inflació, però si no s’apuja els treballadors marxaran”, remarca. Per la seva banda, el secretari d’organització del Partit Socialdemòcrata, Pere Baró, recorda que “ja vàrem dir que la pujada del 3% no volia dir res; al desembre el poder adquisitiu haurà desaparegut”. “El que cal és asseure tots els grups i la societat civil i arribar a un acord amb relació als salaris i al poder adquisitiu”, sentencia Baró.
Etiquetes
Veure’n més
51
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts