collita del 2022

Un 40% del tabac plantat estava afectat per un fong

Molts pagesos van haver de replantar, per la la qual cosa hi haurà tabac als camps fins a final del mes de setembre

Un camp de tabac afectat per una pedregada.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 40% de les plantes de tabac que es van plantar enguany al país es van haver de reposar en resultar afectades per un fong anomenat Rhizopus, que fa que no creixin i es morin. D’aquesta manera, van ser molts els agricultors de totes les parròquies que es van veure obligats a plantar de nou el mes de juliol per no perdre la possibilitat de comptar enguany amb aquest conreu, fet que provocarà que es produeixi un fet molt poc freqüent: que es vegi tabac plantat als camps al llarg de tres mesos.

Això ha comportat que hi hagi molts terrenys amb tabac en què les plantes encara són relativament petites i que el tancament de la collita no es pugui fer fins a final del mes de setembre, un fet que es pot considerar bastant extraordinari per al sector de la pagesia. En aquest sentit, el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA), Xavier Coma, va explicar que “ara es farà la collita en alguns llocs, però en altres no es portarà a terme fins a final del mes de setembre”. “Aquest any hem plantat més i, per tant, hem fet més feina, i també estarem a l’expectativa del temps que faci durant un mes més”, va afegir el representant dels pagesos.

La previsió del sector és que la d’enguany “pot ser una bona collita”. Tot i així, les inclemències meteorològiques que s’han registrat en els últims dies, amb pedregades incloses, han fet que algunes plantacions s’hagin vist perjudicades en major o menor grau. Tal com va manifestar Coma, la pedregada caiguda dissabte passat, la més important fins ara, ha fet “molt mal” a la parròquia de Canillo, on s’han constatat “danys importants”, i també es van veure afectats alguns ter­renys situats a Nagol, a la parròquia de Sant Julià de Lòria, tot i que no amb la mateixa gravetat. “El temps està boig i preocupa el fet que hi hagi plantacions de tabac durant més temps i, per tant, el tabac estigui més temps exposat a possibles inclemències meteorològiques com, per exemple, les gelades al setembre”, va assenyalar Coma. De moment, l’Associació de Pagesos i Ramaders està tramitant ja les primeres declaracions de sinistre per part dels agricultors, que segurament es poden anar incrementant en els pròxims dies, ja que dilluns passat l’oficina de l’associació no va obrir amb motiu de la festa major d’Andorra la Vella. La calamarsa també va afectar anteriorment, a principi del mes d’agost, algunes plantes a les parròquies d’Andorra la Vella, Ordino i la Massana, però no hi va haver danys importants.

La collita de tabac ha estat més reduïda durant els últims dos anys a causa de la pandèmia del coronavirus, ja que es va decidir disminuir la producció perquè també ho van fer les vendes de tabac. Així, si abans de la pandèmia es van arribar a recollir en algunes ocasions fins a 240.00 quilos de tabac, en aquests dos últims anys no s’han sobrepassat els 130.000 quilos, una xifra prop de la qual se situarà també la collita d’enguany.

tracking