EMERGÈNCIA CLIMÀTICA

L'executiu limita les temperatures a l'Administració

L’executiu limita la temperatura a les dependències de l’Administració per reduir el consum d’electricitat al país

L'edifici de Govern il·luminat en una imatge d'arxiu.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern activa un pla per estalviar energia a les dependències de l’Administració general. El ministeri de Medi Ambient ha estat treballant les darreres setmanes en un pla per reduir la despesa energètica al país, amb l’objectiu de reduir el consum per ajudar en la lluita contra el canvi climàtic, però també per rebaixar la factura de Govern. Entre les mesures destacades hi ha la limitació de la temperatura a les dependències de l’Administració general. “Com a norma general, la temperatura no pot ser inferior a 24 graus durant els mesos de calor, ni superar els 21 graus durant els mesos de fred”, remarca un correu electrònic distribuït ahir a tots els funcionaris de Govern i del cos de policia. “Excepcionalment, aquests límits es poden modificar per causes justificades en les diverses dependències dels centres sanitaris assistencials i d’altres que, per la seva funcionalitat, necessitin operar en temperatures específiques”, esmenta el comunicat, que demana que s’avisi “el personal de manteniment” en el cas que no es respectin les limitacions.

De fet, el correu electrònic justifica el seguit de mesures arran del “context energètic actual”, el qual “fa necessari, més que mai, la posada en pràctica de mesures d’estalvi i eficiència energètica, també a la feina”. En aquest sentit, les properes setmanes el Govern presentarà un paquet de mesures més ampli per reduir el consum energètic.

CONSELLS PRÀCTICS

A més de la limitació de la temperatura en espais de l’Administració, les mesures d’estalvi energètic al lloc de treball també inclouen, entre d’altres, apagar el sistema de climatització de les sales que no s’utilitzen, tancar les finestres quan la calefacció o l’aire condicionat estan en funcionament, no tapar els radiadors o apagar els llums de l’oficina un cop queda buida.

Pel que fa al material informàtic, també es demana apagar l’ordinador, així com els llums d’avís standby, els quals “poden suportar el 15% d’energia de consum total de l’aparell”. A més, es demana ajustar la brillantor de les pantalles a un nivell mitjà, que suposarà un estalvi energètic que Govern xifra entre un 15% i un 20%. En aquest sentit, també es demana eliminar els salvapantalles dels ordinadors i que es desconnectin els carregadors mòbils o d’altres aparells electrònics un cop el dispositiu estigui carregat o un cop ja no s’utilitzin, per tal d’evitar “el consum fantasma d’energia”, assevera el comunicat. “Encara que no ho sembli, fer servir el mode en espera o repòs té un cost energètic molt elevat que pot arribar a ser fins a un 15% del consum de l’aparell en funcionament”, recorda. Per últim, es demana a tots els treballadors de l’Administració pública que “sempre que pugueu utilitzeu les escales en comptes de l’ascensor, trigareu menys temps i fareu salut”. A més, també s’aconsella que en els desplaçaments fins als llocs de treball s’utilitzi el transport públic i, en el cas de fer ús d’un vehicle privat, que es faci servir de forma compartida.

MESURES

1. Limitació de la temperatura a les oficines

Es limita la temperatura als llocs de treball durant els mesos de calor i de fred, fent que no es pugui baixar dels 24 graus a l’estiu i ni superar els 21 graus a l’hivern.

2. Apagar els ordinadors i els llums ‘standby’

Es recorda que els llums de standby poden suportar el 15% d’energia de consum total de l’aparell. També es demana reduir la brillantor de la pantalla a un nivell mitjà.

3. Desconnectar els aparells electrònics

Un cop s’hagi carregat o utilitzat el dispositiu mòbil o qualsevol aparell electrònic es demana desconnectar el carregador, per evitar el que es denomina consum fantasma.

4. Ús de les escales en comptes de l’ascensor

En el comunicat es demana, sempre que sigui possible, fer ús de les escales en detriment de l’ascensor, una mesura que s’assegura que permetrà estalviar temps i fer salut.

5. Desplaçar-se en transport públic o compartir

Es demana als funcionaris que es desplacin al lloc de treball en transport públic, o en el cas que hagin d’utilitzar el vehicle propi que el comparteixin amb altres persones.

EUROPA REDUEIX EL CONSUM ENERGÈTIC PER LIMITAR LA DEPENDÈNCIA DEL GAS RUS

El paquet de mesures amb el qual treballa l’executiu arriba després que el govern espanyol anunciés un paquet de mesures per reduir el consum de gas fins a un 7%. Així, el govern de Pedro Sánchez, que va demanar als ministres que no utilitzessin corbata sempre que no fos imprescindible, té la intenció de limitar l’aire condicionat a l’estiu fins als 27 graus i la calefacció a l’hivern fins a un màxim de 19 graus. Pel que fa a les botigues, també es limita la temperatura, així com que a partir de les 22 hores els aparadors no puguin estar il·luminats, unes mesures que s’han aplicat a països com ara França o Alemanya. A més, els locals comercials estaran obligats a tancar de forma automàtica les portes per evitar d’aquesta manera que s’escapi la temperatura. Les mesures, d’entrada, estaran en vigor a Espanya fins a l’1 de novembre del 2023.

tracking