festa major

La ciutadania vol equilibri entre diversió i convivència

La pregunta sobre com garantir l’equilibri entre les ganes de passar-s’ho bé i la convivència centra la reunió de poble sobre la festa major

Reunió de poble sobre la festa major, ahir a l'auditori Rocafort.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Perquè una festa major sigui reeixida, sobretot quan cau la nit i la música retrona per les places, cal que la disbauxa i els excessos no desbordin l’ordre que fa possible la convivència. Aquesta idea, que d’entrada pot semblar massa abstracta i filosòfica, va centrar ahir a la nit bona part de la reunió de poble que el comú de Sant Julià de Lòria va organitzar a l’auditori Rocafort del Centre Cultural i de Congressos Lauredià per recollir propostes de millora sobre la festa major de la parròquia. La celebració va concloure dimarts a la matinada després de cinc dies d’actes i activitats per a tots els públics que van aplegar més de 20.000 persones, segons els càlculs de la corporació.

En una de les primeres intervencions després de les paraules introductòries a la reunió de poble a càrrec del cònsol major, Josep Majoral, una veïna va demanar el micròfon per traslladar als representants del comú una queixa sobre els horaris dels actes nocturns: “La festa major és per passar-s’ho bé, però a la nit hauríem de poder descansar. Si els concerts acabessin a les dues de la matinada, encara. A les tres és massa tard. Es podria fer d’una altra manera.” Aquesta veïna també va assenyalar que el comú no s’hauria de preocupar tant d’atraure “una gran quantitat” de persones a la festa, sinó per la “qualitat” de les propostes.

Tot seguit, una altra veïna va intervenir en el debat per recordar que cada dia de concert “a les tres de la matinada la plaça de la Germandat ha estat desallotjada” i va defensar que “els joves han de tenir un espai on puguin passar-s’ho bé”.

En general, els veïns que ahir van assistir a la reunió a l’auditori Rocafort van coincidir que escurçar l’horari dels concerts de nit –cal recordar que abans de la pandèmia se solien allargar cada any fins passades les sis de la matinada– ha estat una decisió encertada del comú encapçalat per Majoral que caldria mantenir els propers anys. Tot i això, alguns dels assistents a la reunió, sobretot els més joves, van suggerir que com a mínim un concert de la festa major –la majoria van proposar el de dimarts, encara que altres de més agosarats van demanar que fossin més dies– s’allargui fins ben tard.

Malestar amb la policia

Una altra de les opinions de consens en la reunió de poble d’ahir és que el desallotjament policial de la plaça de la Germandat al final dels concerts no va ser del tot encertada. Majoral va recordar que el comú “no va donar cap ordre als agents” perquè “no pot dir a la policia com ha de fer la seva feina”. Tot i això, el cònsol major va afirmar que sí que podia informar els responsables del cos d’odre d’aquest malestar: “Si hi ha descontentament amb la policia podem traslladar-ho als caps de l’operatiu.” Majoral, d’altra banda, va remarcar que en aquesta festa major no hi ha hagut incidents violents remarcables –ni de lluny comparables a les batusses del 2019– gràcies a la feina de vigilància del cos d’ordre i l’equip de seguretat privada que va contractar el comú. Mig de broma, i fent referència a les demandes d’alguns veïns de portar grups més coneguts i consolidats als concerts de nit, el cònsol major va afegir: “Un grup no tan potent limita els assistents al concert i, de retruc, els aldarulls.”

Cap al final de la reunió, el conseller de la minoria Cerni Cairat va proposar que en la propera festa major es col·labori amb associacions feministes per crear punts liles. És a dir, espais segurs on les noies puguin adreçar-se en cas que puguin haver estat víctimes d’una agressió de caire masclista.

ALTRES PROPOSTES

Sopar de poble

Una veïna va suggerir d’organitzar, en la propera festa major, d’un sopar de poble obert a tothom.

Acompanyament

Una noia jove va proposar de crear un servei d’acompanyament perquè les dones que no se sentin prou segures havent de tornar a casa soles puguin fer-ho amb tranquil·litat.

Grups coneguts

La majoria de grups musicals contractats pel comú aquest any han presentat un repertori de versions. Alguns assistents van reclamar que també vinguin grups coneguts.

Drons i enllumenat

L’espectacle de drons, que aquest any va substituir els focs artificials, ha agradat molt. Una veïna va proposar que l’any vinent s’apagui l’enllumenat públic. Majoral va respondre que la proposta és factible.

Aparcament

La festa major de Sant Julià és sinònim de trobar-se cotxes aparcats per tot arreu. És per això que alguns dels assistents van demanar que el comú procuri de mantenir oberts cada dia tants aparcaments com sigui possible.

Gots reutilitzables

Substituir els gots de plàstic d’un sol ús per gots reutilitzables permetria reduir les deixalles que es generen durant els cinc dies de festa major.

tracking