x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Consell de ministres

El Govern estudia amb Catalunya com finançar la connexió ferroviària

L’executiu planteja acudir al Banc Europeu d’Inversions conjuntament per trobar suport econòmic i tècnic per a un projecte que rondaria els 500 milions
El ministre Jover durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

El ministre Jover durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

El ministre Jover durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Fernando Galindo
Actualitzada 04/08/2022 a les 11:07
El Govern té clar que una línia ferroviària entre Barcelona i el Principat és un projecte “del seu interès”. Així ho va tornar a manifestar ahir el ministre de Finances, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, l’endemà que es fes públic un estudi en el qual es plantejava la possibilitat d’una connexió amb la capital catalana en un temps de poc més de dues hores i mitja. Això sí, amb la necessitat d’una inversió que rondaria els 500 milions d’euros. “Els diferents ministeris del Govern ja han començat a desenvolupar els dossiers tècnics per poder tenir més detalls per tal d’especificar quins tipus de projectes serien viables per a Andorra”, va assegurar ahir el ministre, tot reconeixent que la capacitat econòmica del Principat davant de xifres com les que s’estan avaluant és limitada.

Precisament per aquest motiu el ministre va assegurar que si bé “les infraestructures ferroviàries aporten un valor afegit important”, va reconèixer que són projectes que “s’han de desenvolupar des d’un punt de vista transfronterer, perquè en el mitjà-llarg termini és una solució que tot i ser costosa aporta sostenibilitat”. A més, Jover va demanar “temps” per a unes propostes que necessiten madurar-se “des del procés de planificació i que requereixen temps també en el moment de l’execució”. De fet, el Govern es trobara ara en procés de “construir aquest suport tècnic per tenir elements de diàleg amb la resta d’administracions”, i així elaborar una proposta realista per a la capacitat econòmica d’Andorra.

Inversió europea
Davant d’aquesta realitat, Jover va assegurar que com a titular del ministeri responsable “s’està treballant quines palanques serien necessàries per poder finançar el projecte, són quantitats molt significatives per als pressupostos d’Andorra inclús si sumem més d’un any d’execució”, va reiterar. Per això, una de les opcions que planteja l’executiu és la cooperació amb el Banc Europeu d’Inversions, un organisme que tot i que només opera amb països membres de la Unió Europea, sí que preveu alguna cooperació amb estats tercers. “Estem aproximant-nos al Banc Europeu d’Inversions i creiem que està anant bé per tenir un paraigua per garantir aquesta col·laboració”, va explicar Jover, que va remarcar que “si nosaltres activem algun tipus de finançament seria pràctic que la resta d’administracions utilitzessin el mateix organisme”.


D’altra banda, en la roda de premsa d’ahir, Jover va dir que respecte al 2019 els ingressos de la duana del 2022 fins ara s’han incrementat un 7,9%, situant-se en els 126,2 milions d’euros, un augment que es pot explicar per l’alta inflació registrada però que, pel ministre, “reafirma la posició de Govern respecte a una recaptació d’ingressos superior a la pressupostada” gràcies al ritme de l’economia.

 
EL METGE REFERENT PODRÀ TORNAR A RENOVAR LES VISITES ALS FISIOTERAPEUTES
El consell de ministres també va aprovar modificar diversos elements de la cartera de serveis. Així, l’executiu torna a facultar els metges referents per poder renovar les visites als fisioterapeutes un cop han acabat les sessions de la primera recepta. De fet, aquesta era una facultat que els metges referents ja tenien abans de la nova cartera de serveis i que ara es recupera després d’escoltar el col·lectiu, va explicar ahir el Govern. A més, també es permetrà als metges generalistes demanar algunes proves diagnòstiques sense necessitat de passar per l’especialista.
Veure’n més
29
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts