equador de l'estiu

L'ocupació va a l'alça i se situa en xifres similars a les del 2017

La Unió Hotelera valora positivament les xifres d’aquest mes, mentre que Autèntics Hotels afirma que “esperàvem recuperar-nos una mica més”

Dos turistes caminant pel centre del Principat.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els establiments hotelers i els apartaments turístics han tancat el mes de juliol amb un balanç positiu, tot i que en alguns casos es confiava en una major arribada de visitant. Així, en espera d’elaborar els resultats definitius, la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) va avançar que l’ocupació es va situar prop del 65%, una xifra molt similar a la que es va registrar el 2017, que es va considerar un molt bon any abans que s’iniciés la pandèmia del coronavirus. Aquesta tarda ha concretat que la xifra definitiva ha estat del 63,62%. Aquest percentatge assolit durant el mes de juliol està clarament per sobre del corresponent al mateix període de l’any passat, que es va quedar en un 52%. Per aquesta raó, des de la principal patronal hotelera es va afirmar que sens dubte la d’enguany és una “bona” ocupació. A més, s’ha de tenir en compte que l’ocupació del mes de juliol durant els dos anys anteriors a la pandèmia, el 2018 i el 2019, no va arribar al 60%. Els dies de màxima afluència de turistes han estat els caps de setmana, quan s’ha constatat una ocupació del 80% o superior, mentre que entre dilluns i diumenge s’ha situat entre el 60% i el 70%. Des de la UHA també van destacar les “bones expectatives” que hi ha al sector de cara a l’agost i van indicar que continua la tendència que s’ha anat imposant els últims anys de “fer moltes reserves d’última hora”.

L’altra associació del sector, Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), no va fer una valoració tan positiva del mes de juliol. I és que segons va manifestar la directora comercial de l’entitat, Meritxell Cassi, el creixement que ha experimentat el sector “s’ha quedat curt” perquè es preveia una ocupació superior al 65% que ha donat a conèixer la UHA. En aquest sentit, Cassi va voler recordar que abans els mesos de juliol i agost “eren molt bons”, i contràriament ara la venda de reserves per a l’estiu “va molt lenta”. “Esperàvem poder recuperar-nos una mica més”, va dir la directiva d’AHA, al temps que va afirmar que per fer una valoració definitiva caldrà tenir en compte també l’agost. “El juliol ha costat molt i no hem assolit els nivells del 2019”, va afegir Cassi.

Pel que fa als apartaments turístics, l’ocupació també s’ha situat entre el 60% i el 65% pel que fa a les parròquies de Canillo i Ordino, que significa que pràcticament han estat al mateix nivell de turistes que abans de la pandèmia i similar a la de l’any passat, fet que suposa un resultat “molt bo”. Així ho va explicar el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT), Àlex Ruiz, que va puntualitzar, però, que al Pas de la Casa l’ocupació havia disminuït un 20% en relació amb el mateix mes de l’any passat. Aquesta reducció s’hauria produït segurament, segons Ruiz, perquè “molts turistes francesos han optat per una sortida internacional”.

Els comerciants, per altra banda, van assegurar ahir que el balanç del mes de juliol és positiu. En aquest sentit, Òscar Ramon, de l’ Associació de Veïns i Comerciants del Pas, va comparar la situació amb l’època prepandè­mica. Per altra banda, Rosa Pascuet, presidenta de l’Associació de Comerciants de Riberaygua, preveia un bon agost. “A l’estiu la gent té ganes de sortir i Andorra és un destí fàcil.”

L'ocupació turística s'està recuperant després de la pandèmia.

tracking