mercat de l'habitatge

El preu mitjà del metre quadrat supera els 3.000 euros

El valor s’incrementa un 10% en el segon trimestre del 2022 respecte al mateix període del 2021

El preu del metre quadrat s'incrementa respecte del segon trimestre d'ara fa un any.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’habitatge no té fre. Tampoc el seu preu. El metre quadrat dels pisos del Principat es va situar en els 3.020 euros de mitjana durant el segon trimestre de l’any. Això suposa un increment del 10% respecte el mateix període de l’any passat. En números absoluts, la variació respecte al segon trimestre de 2021 ha estat de 274 euros. Aquestes dades confirmen la tendència alcista que s’estava registrant des del 2018, ja que amb aquest és el quart any consecutiu en el qual el preu del metre quadrat s’incrementa entre els mesos d’abril i juny. Mirant enrere, des del 2018, quan el preu va assolir el seu últim mínim (2.094 euros), el metre quadrat s’ha revalorat un 44%, 926 euros en valors absoluts. La tendència alcista que sí que s’observa en la variació interanual sembla frenar-se si es comparen els preus del primer i del segon trimestre d’enguany. Així, respecte del preu mitjà del metre quadrat dels mesos entre gener i març, que es va situar en els 3.429 euros, els pisos han perdut un 12% de valor. Així i tot, encara es mantenen per sobre del preu amb el qual van tancar el registre del 2021 (2.966 euros per metre quadrat). Si es tenen en compte els preus mitjans per a habitatges unifamiliars i edificis, la variació respecte del mateix període del 2021 és d’un 7,3%, en passar dels 2.768 euros als 2.971 euros d’aquest segon trimestre.

Més transaccions

La pujada de preus i el context econòmic tampoc van suposar un fre al mercat immobiliari, que va assolir un total de 578 operacions entre l’abril i el juny d’enguany. Això suposa un increment de les operacions d’un 20,4%, després que en el segon trimestre d’ara fa un any es registressin 480 transaccions. Pel que fa a la quantitat de béns immobles venuts, també es va incrementar un 27,2%, després que en aquest segon trimestre es venguessin un total de 1.519 immobles, 325 més que el mateix període del 2021, quan se’n van vendre 1.194. D’aquest total hi va haver 538 vendes corresponents a pisos, habitatges familiars i edificis, que suposa un increment, en xifres absolutes, de 109 més que el segon trimestre anterior. El nombre de ter­renys i places d’aparcament venudes va augmentar en 174, per assolir un total de 688 vendes en els últims tres mesos d’enguany. També cal destacar que el preu de les transaccions es va disparar respecte del mateix període de l’any passat. La suma total de les operacions d’enguany va assolir els 314 milions d’euros, que suposa un increment del 51,5%. De fet, aquest increment també s’observa en la variació intertrimestral, amb un augment del 38,2%, respecte al primer trimestre del 2022. Pel que fa a les dimensions dels béns immobles venuts o comprats, també s’incrementa substancialment. Així, el segon trimestre la superfície total transmesa per a pisos, habitatges unifamiliars o edificis es va situar en els 52.581 metres quadrats, un 26,3% més que ara fa un any i un 9,4% més que el primer trimestre del 2022. El total de la superfície transmesa de totes les transaccions (incloent els terrenys o els locals) es va situar en els 220.687 metres quadrats.

L'IPC SEGUEIX A L'ALÇA I SE SITUA EN EL 7,6% AL JULIOL PERÒ MODERA L'ACCELERACIÓ

L’índex de preus al consum (IPC) interanual es va situar al 7,6% a final de juliol, dues dècimes per sobre de la xifra del 7,4% del juny, segons l’indicador avançat que va publicar ahir el departament d’Estadística. L’increment de la inflació està motivat per l’evolució dels preus de vestit i calçat, que tot i estar en rebaixes no han baixat tant com ho van fer el juliol del 2021. A més, també s’ha de tenir en compte, segons Estadística, la pujada de tarifes en el cas de l’alimentació. Tot i l’increment, es redueix l’acceleració de l’indicador, gràcies en part a la moderació dels preus del grup de transport, a causa d’una lleugera disminució del preu dels carburants. L’IPC avançat d’Espanya del juliol va continuar la tendència alcista arribant al 10,8%, que suposa una pujada de sis dècimes. A França la inflació va ser del 6,1%, que representa tres dècimes per sobre de l’indicador del juny.

tracking