trencament del partit

Pallarés superava en popularitat Gallardo

Dos informes encarregats pel partit abans de les primàries situaven l’exliberal davant del president

Jordi Gallardo Judith PallarésFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La trencadissa interna a Liberals es va coure a foc lent durant dies. Ara, un cop passada la tempesta inicial i amb la ruptura ja consumada, la tensió ha baixat tot i que la ferida segueix oberta i la relació entre les dues parts sembla, com a mínim a hores d’ara, irreconciliable. El seguit de fets que van portar Judith Pallarés a presentar-se al procés de primàries i Jordi Gallardo a renunciar-hi van ser protagonitzats per dos informes que situaven la massanenca per davant del ministre quant a popularitat. Els dos documents, tot i no ser decisius, no van ajudar a calmar l’ambient, segons la versió dels escindits.

El primer informe va ser demanat pel partit per conèixer el seguiment que tenien les cares visibles de la formació a les xarxes socials. El resultat va deixar en millor posició Pallarés que Gallardo. El segon va ser encarregat, ja enmig de la polèmica, sobre qui s’havia de presentar a les primàries. La voluntat era saber quina cara visible del partit, no només entre Pallarés i Gallardo, generava més simpatia entre els militants. Segons les fonts, de nou, la ministra va passar per davant del president. Tot plegat s’emmarcava en un moment en què hi havia una part de la militància que considerava que Gallardo tenia un posat massa seriós i que no generava prou afinitat. En aquest context, Pallarés va posar sobre la taula qui havia de ser el candidat a les properes eleccions, sense voluntat, a l’inici, de presentar-se. A parer seu, la figura de Gallardo era massa similar a la d’Espot. Tots dos són homes, responsables i seriosos, però amb la diferència, per Pallarés, que el cap de Govern connecta més amb la gent que el líder liberal. Els dubtes ja no van agradar a Gallardo i l’ambient va començar a enter-bolir-se.

Tot acaba d’embolicar-se quan Gallardo decideix convocar primàries sense aclarir si ell s’hi presenta. El gest sorprèn a molts, que no entenen per què es convoca el procés de primàries si en aquell moment no hi havia ningú que oficialment disputés el lloc a Gallardo. Els dies passen i el neguit entre un sector dels militants creix en veure que no hi ha cap candidat clar. Algunes veus comencen a animar Pallarés a fer el pas i, finalment, la ministra decideix presentar-se i anunciar-ho a l’executiva de la formació que es va celebrar la primera setmana de maig. Les fonts afirmen que la massanenca va estar trucant diverses vegades a Gallardo aquella tarda per comunicar-li la decisió, però que el president liberal no li va agafar el telèfon ni li va retornar les trucades.

Aquell mateix cap de setmana el nucli fort de liberals es reuneix d’urgència durant hores per intentar salvar la situació. Les fonts afirmen que Pallarés i Gallardo van estar reunits durant hores i que, finalment, la ministra va decidir no presentar-se i deixar el camí lliure al president del partit. Per al número dos de Govern, però, la situació ja era irreconduïble. Qui en un inici ningú dubtava que seria de nou el candidat a cap de Govern es va sentir traït per qui havia estat companya política des de feia molts anys. Dos dies després, Gallardo anunciava que es retirava: tant de les primàries com de la primera línia po- lítica.

L’anunci sorprèn de nou Pallarés, que havia decidit apartar-se en favor de Gallardo. La seva retirada, però, fa que la massanenca torni a ser a la cursa per liderar el partit. I, de fet, en un inici tot feia preveure que seria l’única candidata. A última hora, però, apareix una nova figura a l’escenari, Josep Maria Cabanes, que acaba guanyant les primàries per només un vot i es proclama candidat liberal a cap de Govern. El procés per a l’elecció i la ideologia de Cabanes, que té el suport de Gallardo, acaba de dinamitar el partit.

DOS MINISTRES SENSE CAP CONSELLER

La crisi de Liberals ha acabat esdevenint una situació atípica. El partit té dos ministres, Jordi Gallardo i Víctor Filloy, malgrat que la ruptura ha deixat la formació sense cap suport al Consell General. Els quatre consellers que en el seu moment van facilitar la majoria a DA i van ajudar a formar el Govern de coalició van marxar en bloc del partit després que Cabanes guanyés les primàries. El grup, ara denominat independent, manté el seu suport al Govern amb Pallarés com a ministra.

CRONOLOGIA

26/04/2022

Inici de les primàries

El comitè nacional de Liberals inicia el procés de primàries per triar la persona que encapçalarà la llista nacional del partit a les pròximes eleccions generals.

03/05/2022

Pallarés es presenta

Davant la incertesa de si Gallardo vol mantenir el lideratge, Pallarés decideix presentar candidatura.

08/05/2022

Ccap de setmana intens

Gallardo i Pallarés es reuneixen per intentar salvar la situació. Finalment, Pallarés decideix apartar-se

09/05/2022

Gallardo es retira

Tot i les converses del cap de setmana, Gallardo se sent traït i decideix renunciar a les primàries i retirar-se de la primera línia política.

10/05/2022

Apareix cabanes

A l’últim moment, Josep Maria Cabanes presenta candidatura i s’enfronta a Pallarés per liderar el partit.

29/05/2022

Cabanes guanya

Cabanes guanya les primàries per un sol vot i es converteix en el nou candidat liberal a cap de Govern.

14/06/2022

Sense consellers

Pallarés i els quatre consellers generals liberals anuncien que deixen de ser membres del partit.

Gallardo, Costa i Pallarés al Consell General.

tracking