x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
COMERÇ

El 'tax free' suma 1,8 milions fins al juny

Els tiquets validats a la Farga de Moles superen els 55.000 i la majoria són d’alimentació
El sistema de tramitació digital del 'tax free' a la duana.

sistema diva, agència tributaria, duana espanyola

El sistema de tramitació digital del 'tax free' a la duana.

Fernando Galindo
El sistema de tramitació digital del 'tax free' a la duana.

El sistema de tramitació digital del 'tax free' a la duana.

El sistema de tramitació digital del 'tax free' a la duana.

ARXIU
Actualitzada 01/08/2022 a les 12:17
Si el ritme continua, el retorn de l’IVA de compres que andorrans o residents facin en territori espanyol superarà les xifres del 2021. Fins al 30 de juny, segons les dades facilitades per l’agència tributària del país veí, s’havien validat a la duana de la Farga de Moles 55.311 sol·licituds de retorn de l’impost veí i la traducció en euros ascendeix a 1,84 milions. En el mateix període de l’any passat, la quantia va ser un xic superior al milió d’euros i l’exercici va finalitzar amb 3,1 milions retornats per les adquisicions en territori veí. Cal recordar que durant el primer trimestre de l’any passat encara hi va haver restriccions de mobilitat per la pandèmia i aquestes limitacions també van tenir un impacte en les compres a fora. Aquest 2022 ha estat de plena normalitat en aquest sentit.

Segons la informació facilitada per l’agència tributària, la majoria de les validacions a través del sistema DIVA –que permet el segellat digital de les factures o formularis de reemborsament– eren de compres d’alimentació, un fet associat a l’efecte Mercadona de la Seu d’Urgell, que facilita el retorn de l’IVA d’una manera àgil als compradors del Principat. Tot el comerç de la capital de l’Alt Urgell, però, ha volgut també treure rèdit d’aquesta oportunitat i el setembre de l’any passat engegava la campanya Tota la Seu Tax Free, per atreure clients del Principat apostant per fórmules per simplificar el tràmit, com una aplicació mòbil.

Per contra, el comerç del país fa temps que reclama majors controls a la duana i, fins i tot, que se suprimeixi el límit de 300 euros que està exempt de declarar IGI (si és que s’ha fet tax free, si no, el límit ascendeix a 900 euros) per evitar la fuga de compradors del país a l’exterior. El Govern va respondre implementant un sistema més àgil per tal de facilitar als ciutadans la declaració de l’IGI de les compres a l’exterior i ara fa pocs dies el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, anunciava més controls i un perfeccionament del sistema de declaració d’importació de béns a la duana per simplificar-ho, assenyalant que el fet “és un pas endavant, però no és suficient”.

La supressió d’un import mínim de compra per fer el tràmit de la devolució de l’IVA i la digitalització del sistema han suposat una popularització del tax free d’ençà del 2019, quan el DIVA es va implantar a la frontera.
Etiquetes
9
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts