drets laborals

Branques sindicals de l'hostaleria i la construcció dins l'USdA

Els treballadors de diferents sectors estan en converses avançades amb la USdA per crear noves branques sectorials

Dos treballadors preparant subministraments a l'Eivissa Experience.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) amplia fronteres. Segons confirma el seu secretari general, Gabriel Ubach, el sindicat andor-rà està en converses avançades amb diferents grups de treballadors per crear una branca sindical per al sector del comerç i de la construcció. Això suposaria l’entrada de dos sectors puntals de l’economia andorrana dins la USdA, els quals fins ara no tenien sindicat. De fet, no és l’únic sector amb el qual la unió sindical està treballant en la creació d’una unió de treballadors, ja que els membres de l’hospital també estan avançant en la constitució d’una nova branca sectorial dins la USdA. “Ja fa temps que estem en converses, i ara sembla que s’han decidit”, assegura Ubach en relació amb els treballadors del sector sanitari. En aquest sentit, el secretari general xifra al voltant de 300 el nombre de treballadors que es passaria a representar dins el Nostra Senyora de Meritxell. Per ara, aquests treballadors estan treballant en la constitució d’una junta per tal de poder formalitzar la nova branca dins la USdA, quelcom que podria succeir al setembre.

Pel que fa al comerç i a la construcció, el màxim responsable de la USdA assenyala que “les converses també estan molt avançades” per crear les noves branques sindicals per a aquests dos motors de l’economia del país. “Nosaltres sempre ho hem dit des del principi, si no hi ha un sindicat és difícil poder defensar els treballadors”, afirma Ubach, que assegura que “hi ha molts treballadors que ens venen a veure preocupats per la situació que viuen”. És precisament el context econòmic que es viu actualment (marcat per l’encariment del cost de la vida), així com, segons Ubach, “l’empitjorament de les condicions laborals dels treballadors dels diferents sectors” el que està motivant molts assalariats a acostar-se a la USdA per crear una unió de treballadors. “La USdA pot ajudar a organitzar els treballadors, assessorar-los, els podem defensar, però el millor és que siguin els mateixos assalariats d’un sector concret els qui es defensin, perquè coneixen millor les seves casuístiques”. En aquest sentit, Ubach considera que la millor manera de defensar els drets d’un sector és l’autogestió, tot i que les dificultats per crear un sindicat des de zero fan que “el més fàcil i més pràctic és crear una branca sindical a la USdA”. “Crear un sindicat és molt difícil, la USdA ja té uns estatuts i està licitat per poder tenir branques sindicals”, recorda el màxim responsable de la USdA.

Aquesta no és una novetat dins les intencions de la USdA, que treballa des de fa temps en la creació de branques sectorials en sectors estratègics de l’economia andorrana. Ja el 2019 el mateix Gabriel Ubach reclamava la necessitat de crear branques sindicals per a sectors com l’hostaleria i la construcció, així com per a la branca de taxistes. En aquell moment, però, Ubach va explicar que no es tractava d’una tasca senzilla per la por de molts treballadors d’afiliar-se. Així i tot, el màxim responsable sindical assegura que la intenció és seguir la tendència dels grans sindicats arreu d’Europa, com la CGT i la UGT, sindicats que tenen branques específiques per a cada sector. “És bo que els treballadors s’uneixin per defensar els seus drets laborals; la USdA hi és per reivindicar millores laborals al país, però també millores en qualsevol aspecte social”, assegura Ubach.

LES CLAUS

Autogestió

Ubach defensa la necessitat de crear branques sectorials perquè siguin els mateixos treballadors els qui puguin defensar els seus drets laborals.

L'exemple europeu

La intenció de la USdA és seguir les passes de sindicats com la CGT i la UGT arreu d’Europa.

Nous sectors

Les converses més avançades per a la incorporació a la Unió Sindical serien amb el sector de la construcció, el del comerç, així com amb els treballadors del sector sanitari.

tracking