x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Sectors econòmics

El totxo tem de nou la bombolla

La construcció considera que el volum de feina actual és desmesurat i tem que d’aquí a uns anys hi hagi superàvit d’habitatges a la venda
Un edifici en construcció aquest Juliol a Ordino

La querola Ordino construcció grua

Un edifici en construcció aquest Juliol a Ordino

Fernando Galindo
Treballadors de la construcció en una obra.

Treballadors de la construcció en una obra.

Treballadors de la construcció en una obra.

Fernando Galindo
Actualitzada 01/08/2022 a les 12:19
La construcció està vivint un boom excepcional. Tan excepcional, que espanta. Com diuen els empresaris, és pa per a avui i fam per a demà, i temen que es repeteixi l’esclat de la bombolla, com va passar el 2007 -després de set anys d’exagerada expansió- i el sector se submergeixi de nou en una profunda crisi.

Aquesta és la radiografia que fan la majoria d’empreses consultades. Totes reconeixen que no donen l'abast amb la feina actual, que falta mà d’obra i que la projecció de noves promocions està descontrolada. No espanta l’increment de mig punt de les hipoteques, ni tampoc l’increment dels preus del material, que fa de l’habitatge un bé de luxe. Davant una inflació galopant, el totxo continua sent un bon refugi per als inversors, i més si es tracta de complexos de luxes, per a butxaques adinerades.

Contràriament, però, les empreses no s’hi senten còmodes. Són conscients que, quan es toqui sostre, es repetirà la crisi. Els comuns ara tenen la construcció com el principal ingrés, però quan s’acabi la injecció de diners privats, hauran de ser les administracions les que ajudin les empreses a sobreviure mitjançant obra pública.

Després del pitjor de la pandèmia, el sector es va revifar. Hi ha zones amb més demanda que altres. Ordino ha hagut de reformar el POUP per salvar el patrimoni natural amb unes limitacions que molts consideren insuficients. La Massana i Canillo també pateixen una expansió que, segons fonts del sector, està fent que s’hi escurci la diferència de preus amb els centres d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany, prohibitius per a la majoria de la població.

Fins i tot Arinsal, on no tothom està disposat a viure, s’ha revifat pel que fa al mercat de segona mà, ja que no hi ha promocions noves. L’excepció va ser un bloc on els pisos de 80 metres quadrats de dues habitacions es van vendre a 200.000 euros i es van esgotar al moment. Hi havia projectat un segon edifici, però els números no quadraven i la constructora va desistir: suposava treballar amb pèrdues.

Un empresari explica que el metre quadrat -cal no confondre amb venda al públic- surt actualment a 2.000 euros de mitjana, mentre que fa dos anys era de 1.500 euros. Els més optimistes auguren un superàvit de pisos al mercat d’aquí a tres anys amb habitatges que costaran de vendre al mateix preu que es van comprar, és a dir, la història es repetiria, amb la particularitat que s’està construint molt habitatge de luxe i gens per al ciutadà mitjà.

Els empresaris es queixen, i molt, dels preus dels materials. Certament, han experimentat una escalada desproporcionada, però comenten que a Espanya ja s’està notant un descens que no arriba a Andorra. El directiu d’una empresa precisa que ha optat per comprar material, com el fer-ro, fora d’Andorra, tenint en compte que es tracta d’un dels productes principals a les obres.

De fet, aquest escenari ha frenat algunes obres previstes a Andorra. El terreny és un altre dels hàndicaps, i pel que fa a la intervenció del Govern en el mercat de l’habitatge, pensen que és contraproduent: més restriccions suposa preus més cars.
 
CAIGUDA DELS PREUS DE LES MATÈRIES PRIMERES QUE INQUIETA LES ECONOMIES
Els preus de les matèries primeres industrials comencen a mostrar senyals inquietants que apunten a una recessió global. Des de començament d'any, la cotització de l'alumini s'ha desplomat el 13%, la del coure el 17% i la de les barres d’acer el 18%, cosa que indica que la demanda comença a flaquejar.


A diferència del que passa en les matèries primeres energètiques, com el petroli i el gas natural, que segueixen en màxims per les distorsions que ha provocat la guerra d'Ucraïna i les sancions a Rússia, les matèries primeres industrials fa uns quants mesos que mostren una notable debilitat. Un informe del banc nord-americà Goldman Sachs revisa a la baixa les previsions per al preu del ferro. Els seus experts consideren que un deteriorament econòmic de l'economia mundial i els problemes de la Xina per desempallegar-se del tot de la Covid-19 acabaran per reduir-ne els preus. Altres materials utilitzats en diverses indústries, com el zinc, l'estany i el plom, també acumulen aquest any importants caigudes. A aquestes reculades, també se sumen les d'altres materials.
Etiquetes
  • #30 Cokran
    (02/08/22 22:47)

    No val la pena ni fer un comentari es denigrant inhuma i fastigós però l'olla bull i quelcom dia petarà, no escapara ni al bisbe.

    Respondre
  • #29 Prou
    (01/08/22 12:48)

    Pobres no tindran per menjar, colla flipats 

    Respondre
  • #28 Shalom
    (01/08/22 02:45)

    Beneïts, tot turisme benvingut, massiu i qualitatiu, per natura i cultura... gracies a la Construcció, una gran part del país ha sibreviscut, no tenim terrenys suficient i rls comprafors compren, i sino tenim temporers, argentins o xilens, en tindrem d'altre nacionalitst... 

    Respondre
  • #27 Josep
    (01/08/22 02:14)

    Anem fen guardiola.....que no pujará ningú a esquiar.....tothom o veu

    Respondre
  • #26 Luc
    (31/07/22 13:32)

    En sereu??? Vuleu dir??. No será una crisi, será la mare de totes les crisis... No hem apres res!!

    Respondre
  • #25 Lluis
    (31/07/22 13:10)

    Sabeu que el radar ha de fer 2 fotos del cotxe, si no es paper mullat

    Respondre
  • #24 pep
    (31/07/22 12:27)

    en serio? pensen que sobrarán pisos? Novedad: Ja sobren pisos per l'especulació. Us menjareu no sols els pisos, sino el País sencer d'aquí a 10 anys

    Respondre
  • #23 Warren Patufet
    (31/07/22 11:00)

    Crisis = Oportunitat per els que tindran liquiditat

    Respondre
  • #22 Joan
    (31/07/22 10:57)

    Honestament, i sense voler mal a ningú, fa dies que l'espero amb candeletes! 

    Respondre
  • #21 Miquel
    (31/07/22 10:31)

    Quina pena que fan aquests promotors i constructors, ara el Govern i els Comuns còmplices que els hi han permès tot aquest desgavell encara els hi hauran de donar ajudes. Pobrets!

    Respondre
Veure’n més
30
El més...
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts