investiguen si es tracta d'un homicidi per imprudència

Corts autoritza l'autòpsia de l'avi de Clara Rabassa

El Tribunal conclou que el batlle instructor va arxivar la causa de manera prematura i que cal esbrinar si es va cometre un delicte penal

La família resta a l'espera que es practiqui l'autòpsia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts ha autoritzat investigar la mort de l’avi ingressat a la residència Clara Rabassa que va patir una hemorràgia cerebral en caure del llit, després que una infermera del centre es descuidés de posar la barana de seguretat. En concret, estima oportú fer una autòpsia al cadàver –que fa més de dos mesos que s’espera al dipòst–, recollir l’historial clínic complet del difunt i fer un informe forense sobre la incidència del traumatisme cranial en el resultat de la mort. Tot plegat, per determinar si va existir un delicte penal.

L’home va morir el 16 de maig i, l’endemà, la família va denunciar a la policia la negligència del centre, demanant que es practiqués una autòpsia al finat per determinar si el descuit de la infermera li havia causat la mort. Ara bé, el batlle instructor va considerar “innecessari” practicar la prova forense i va arxivar la causa. Davant aquesta decisió, la família va presentar un recurs al·legant que el batlle havia practicat una prova “mínima” que es limitava a la declaració del doctor que havia fet el certificat de defunció, que assegurava que la causa de la mort havia estat “la malaltia”. Així mateix, el Ministeri Fiscal va coincidir a considerar que no “s’haurien practicat tots els actes d’investigació necessaris, no podent-se descartar indicis de criminalitat o un nexe de causalitat” entre la caiguda i la defunció, i va sol·licitar que l’àrea de medicina Legal i Forense practiqui una pericial forense i un informe per esclarir els fets.

Investigació

Davant aquests arguments, Corts ha estimat el recurs de la família, deixant sense efecte la decisió del batlle instructor, i autoritza a continuar la investigació. En concret, argumenta que l’arxiu del cas és “prematur” i que cal “esbrinar si hi ha indicis que puguin donar lloc a considerar una relació de causalitat entre un fet que pot tenir rellevància penal, com és la presumpta negligència de la infermera en no bloquejar el llit amb la barana de seguretat, i el traspàs” de l’avi.

Mentrestant, la família manté, des del 16 de maig, el cos al dipòsit de cadàvers a l’espera de practicar la prova forense. Ara bé, els fets es remunten al 20 de març al migdia, quan l’avi va caure del llit perquè no li van posar la barana. Els familiars van ser informats al cap de sis hores, quan una treballadora del centre hauria tret importància als fets assegurant que era “habitual” que els avis caiguessin del llit. La següent notícia que van rebre hauria estat una trucada de l’hospital avisant que l’home estava ingressat en estat crític a causa d’una hemorràgia cerebral. L’avi va aconseguir superar l’hemorràgia i, al cap de dues setmanes, va retornar a Clara Rabassa. Ara bé, d’ençà de l’accident, tot va anar de capa caiguda. Va deixar de poder engolir i, el 5 de maig va haver de ser reingressat. Finalment, va ser traslladat a la planta de sub-aguts d’El Cedre, on va morir el 16 de maig.

L’informe de la mort apuntava com a causa una infecció greu. Ara bé, la família va denunciar que obviava la informació relativa a l’hemorràgia que l’avi havia patit un mes i mig abans. L’endemà de morir, la família va presentar una denúncia a la policia contra Clara Rabassa i va demanar una autòpsia urgent per determinar la causa de la mort, ja que consideren que la caiguda va causar el traspàs del padrí i que es tracta d’un homicidi per imprudència greu.

CRONOLOGIA

20/03/2022

L’home cau del llit

L’home de 87 anys va caure del llit perquè el personal de Clara Rabassa s’hauria descuidat de col·locar la barana de seguretat. La contusió li va causar una hemorràgia cerebral i el metge hauria previst que li quedaven 48 hores de vida. Finalment, va superar la situació i va retornar a la residència.

05/05/2022

Retorn a l’hospital

D’ençà de l’hemorràgia, l’home hauria anat de capa caiguda i el 5 de maig va reingressar a l’hospital. Allà, una doctora hauria autoritzat el retorn de l’home a la residència malgrat el seu estat de salut greu i que la família no havia accedit al trasllat. Finalment, l’ingressen a la planta de sub-aguts del Cedre.

16/05/2022

Mort de l’avi

Després de deu dies al Cedre, l’home es va morir. L’informe del forense va determinar que la causa havia estat una infecció.

17/05/2022

Denúncia

El fill del finat denúncia la negligència a la policia i demana que es faci una autòpsia urgent al seu pare, que es manté al dipòsit de cadàvers.

20/05/2022

Arxiven la causa

El batlle interroga el metge que signa l’informe de defunció i conclou que és “innecessari” realitzar una autòpsia judicial al finat. La família recorre la decisió.

20/07/2022

Autoritzen l'autòpsia

El Tribunal de Corts considera que cal “esbrinar” si el fet té rellevància penal i autoritza l’autòpsia del difunt.

tracking