REUNIONS BILATERALS

Prestació d'atur pels espanyols i transfronterers que marxen

L'actual ajut per desocupació involuntària s'ampliaria a aquests col·lectius amb els mateixos requisits que han de complir els residents

El cap de Govern amb Pedro Sánchez a la Moncloa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra donarà prestació a aquells residents o transfronterers espanyols que perden la feina i es veuen obligats a tornar al seu país. Així ho ha anunciat el cap de Govern, Xavier Espot, després de la reunió bilateral que ha mantingut avui a la Moncloa amb el president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez. Espot ha recalcat que "no volem renunciar al nostre model no contributiu ni volem un model de subsidi per atur", i s'ha mostrat contundent en la creença que "la creació d'un subsidi d'atur podria fer incrementar les taxes d'atur del país". Tot i això, i conscient de les demandes per part del govern espanyol per donar una cobertura suficient a les persones que es troben en el "limbo" jurídic, l'executiu andorrà proposa una prestació per aquestes persones que hagin perdut la residència o siguin transfronterers i hagin treballat al Principat. Així, el cap de Govern ha apuntat que aquesta prestació "seria acotada en els terminis i els requisits de la normativa en residents, amb un tracte ni més ni menys beneficiós". Aquesta proposta encara s'hauria de tancar amb el país veí del sud, però Espot considera que "podria ser vista en bons ulls per resoldre aquest greuge històric que no ens permet avançar en altres qüestions".

D'altra banda, Espot ha informat que la nova línia elèctrica entre Andorra i Espanya suposarà una inversió total de 30 milions d'euros. En aquest sentit, Espot ha concretat que "necessitem que FEDA iRedElèctrica espanyola arribin a un acord per compartir aquests costos". Tanmateix, Sánchez ha encomanat al cap de Govern, en una previsió a mitjà termini, donar instruccions perquè les dues proveïdores arribin a un acord i analitzin conjuntament "com tirar la nova línia endavant amb un finançament equitatiu i just".

La trobada entre els dos caps de govern ha tingut lloc aquest matí al Palau de la Moncloa amb l'objectiu de tractar diferents àmbits de la cooperació bilateral, amb l'acord d'associació ambla UnióEuropea com un dels temes cabdals.

L'última reunió bilateral va mantinguda entre els dos mandataris a Soldeu, l'abril del 2021, en el marc de la XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i de Govern, celebrada a Andorra. A través de Twitter, Sánchez ha afirmat que la visita d'Espot "és l'expressió d'unes relacions cada vegada més estetes entre Espanya i Andorra": "El país compta amb el nostre suport perquè les negociacions sobre l'acord d'associació amb la UE avancin i puguin concloure amb èxit", afegeix.

tracking