x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
futur de les pensions

67 anys o 42 cotitzats per jubilar-se

La proposta de la majoria defensa que els treballadors es retirin dos anys més tard o abans si porten 42 anys al mercat laboral
Un jubilat observant una obra al centre de la capital.

Un jubilat observant una obra al centre de la capital.

Un jubilat observant una obra al centre de la capital.

Fernando Galindo
Actualitzada 21/07/2022 a les 11:31
Els grups parlamentaris continuen treballant per definir la reforma que ha de garantir el futur de les pensions. El full de ruta no està encara definit ni tancat però sí que comencen a perfilar-se per on aniran les mesures que, segons va afirmar el cap de Govern, no s’aplicaran ja aquesta legislatura. Els grups de la majoria i el PS treballen per arribar a punts d’entesa per tal de consensuar una decisió tan important com les pensions. Amb tot, hi ha qüestions en què el posicionament està molt allunyat i serà difícil que es pugui arribar a un punt mitjà. La proposta de la majoria defensa l’allargament de l’edat de jubilació fins als 67 anys o, si no, que una persona es pugui retirar abans si fa més de 42 anys que està cotitzant. El PS no hi està d’acord i demana, com a mínim, introduir excepcions per aquelles feines que es considerin més pesades.

Un altre punt important encara per concretar és l’augment de les cotitzacions. La proposta de la CASS posava sobre la taula un increment del 4% a repartir entre empresa i treballador que s’aplicaria de manera gradual en vuit anys i un segon paquet amb un augment del 5% del qual Govern assumiria un 1% i el 4% restant es repartiria a parts iguals entre empleat i empresa. Des de la majoria no s’ha determinat encara si finalment s’aplicarà aquest 9% total de més a les cotitzacions malgrat que sí que s’agafa la proposta de la CASS com a base per treballar. De fet, aquesta és l’única que de moment s’ha fet analitzar per saber l’impacte que tindria sobre les arques de la CASS i la que s’ha determinat que ajudaria a la sostenibilitat de les pensions. Amb tot, els detalls del percentatge que assumirà cada actor no està tancat. El que se sap és que si finalment Govern assumeix aquest 1%, implicaria, aproximadament, 10 milions d’euros més per a les arques de l’Estat.

El PS proposa que part de la cotització que ara es destina a la branca general passi a la de jubilació i que sigui el Govern qui cobreixi els diners perduts mitjançant transferència a la branca de salut. La majoria ho rebutja perquè això suposaria que el Govern hagués de fer front a uns 40 milions d’euros més i, per tant, acabaria implicant una pujada d’impostos important.

El que s’ha descartat del full de ruta que presentava la CASS és fer un canvi de sistema pels menors de 45 anys, que podia implicar eliminar el sistema per punts. Així mateix, s’està d’acord en topallar les pensions màximes i posar un plafó també a la cotització d’aquestes persones, sempre amb un punt de solidaritat. La quantitat exacta, però, encara no s’ha determinat. Un altre aspecte en què sembla que les parts coincideixen és a aplicar incentius fiscals a les empreses que optin per plans de pensions privats per als seus treballadors.

Es tracten, tot just, de treballs embrionaris que no entren en detall però que a poc a poc comencen a agafar forma. El Govern té clar que les modificacions ja no entraran en vigor aquesta legislatura però, en cas de reeditar la victòria, la reforma de les pensions seria una de les primeres qüestions que es voldrien tirar endavant aprofitant la feina que s’ha fet fins ara a la comissió especial i seguint el full de ruta que ja s’està traçant.

CLAUS

1. Allargar l’edat de jubilació dos anys més
La majoria és partidària d’allargar dos anys més l’edat de jubilació. En cas de portar 42 anys cotitzats o més, es podrà optar per fer-ho abans.


2. Augment de les cotitzacions per definir

Els grups treballen amb la proposta de la CASS d’apujar les cotitzacions en total un 9% com a base, malgrat que no han definit el percentatge exacte.

3. Govern, disposat a participar en un 1% de la pujada
La proposta de la CASS preveu la participació del Govern en l’increment de les cotitzacions en un 1%, fet que representaria uns 10 milions.

4. Sense canvi de sistema i topall a les pensions
Els grups descarten fer un canvi del sistema per als menors de 45 anys com proposava la CASS i estan d’acord a topallar les pensions més altes.
Etiquetes
  • #46 Juan Antonio del Pino Correderaj
    (26/07/22 16:08)

    No cal alargar la jubilación, perque cuan pertiqui o be segueixes traballan per poguer subsistir o etc mores de gane.

    Respondre
  • #45 pepe
    (25/07/22 13:10)

    y pq no me dejan de cobrar el impuesto al trabajo este y ya me espabilo yo con mi vida sin q nadie me la organice.......Esto es un impuesto, no un servicio, y además es la excusa. Teoría depredatoria del estado en toda su pureza. Hace cien años, al menos, el obispo hacia de contrapoder al señor feudal, hoy bogan en el mismo sentido, q es el de saquearnos lo maximo posible.

    Respondre
  • #44 Alex
    (22/07/22 03:37)

    S'ha de fer fora aquest partit que Governa

    Respondre
  • #43 Sebastian
    (21/07/22 20:07)

  • #42 Lladres
    (21/07/22 19:31)

    Ja n'hi ha prou!
    Que tornin els diners perduts a la butxaca d'algú, les inversions fallides, que deixin de fer reformes a les seves instal.lacions amb els diners de tots i que comencin a fer una bona feina. I als de Govern, en lloc de tanta rotondeta, floretes i mandangues sanejeu d'una vegada l'economia i deixeu de mamar de la padrina

    Respondre
  • #41 Stopfakes
    (21/07/22 18:45)

    Qué horror, están planteando hacer lo que será una realidad pronto en todos los países. ¡Hay que llamar a los Vengadores! ¿Dónde estás Capitán Andorra?

    Respondre
  • #40 fiascu
    (21/07/22 18:39)

    Ja han pensat en fer megaresidències de jubilats?? perquè molts andorrans o residents que viuen de lloguer i es quedin al país a passar els seus darrers anys, no tindran on viure. Com que a Andorra està prohibit viure al carrer, què faran amb aquesta gent? Jo m'incloc com a candidat al neobarraquisme de jubilats!

    Respondre
  • #39 Llunes de sang
    (21/07/22 18:37)

    No us flipeu, res no ha canviat, el naixement, la vida i la mort són propietat dels amos de la granja humana, no queda altra que obeir i seguir consumint per alimentar el sistema. Quants dels comentaristes estarien disposats a iniciar una revolució demà a la 6 hores? Doncs això, a l'escorxador.

    Respondre
  • #38 Andenc
    (21/07/22 18:10)

    " Aqui no hay quién viva " , aqui no , aqui no.......

    Respondre
  • #37 Eva
    (21/07/22 18:01)

    Cal Cinto va dir..
    Així no fem mal. S'ha de fer una marxa en temporada alta, una marxa de la frontera a andorra. Crida davant de govern és més del mateix. Ho fem mal a les seves butxaques o no avançarem

    Respondre
Veure’n més
46
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts