TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

futur de les pensions

Jubilació als 67 o abans si l'afiliat ha cotitzat 42 anys

La proposta de la majoria defensa que els treballadors es retirin dos anys més tard o abans si porten 42 anys al mercat laboral

Un jubilat observant una obra al centre de la capital.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grups parlamentaris continuen treballant per definir la reforma que ha de garantir el futur de les pensions. El full de ruta no està encara definit ni tancat però sí que comencen a perfilar-se per on aniran les mesures que, segons va afirmar el cap de Govern, no s’aplicaran ja aquesta legislatura. Els grups de la majoria i el PS treballen per arribar a punts d’entesa per tal de consensuar una decisió tan important com les pensions. Amb tot, hi ha qüestions en què el posicionament està molt allunyat i serà difícil que es pugui arribar a un punt mitjà. La proposta de la majoria defensa l’allargament de l’edat de jubilació fins als 67 anys o, si no, que una persona es pugui retirar abans si fa més de 42 anys que està cotitzant. El PS no hi està d’acord i demana, com a mínim, introduir excepcions per aquelles feines que es considerin més pesades.

Un altre punt important encara per concretar és l’augment de les cotitzacions. La proposta de la CASS posava sobre la taula un increment del 4% a repartir entre empresa i treballador que s’aplicaria de manera gradual en vuit anys i un segon paquet amb un augment del 5% del qual Govern assumiria un 1% i el 4% restant es repartiria a parts iguals entre empleat i empresa. Des de la majoria no s’ha determinat encara si finalment s’aplicarà aquest 9% total de més a les cotitzacions malgrat que sí que s’agafa la proposta de la CASS com a base per treballar. De fet, aquesta és l’única que de moment s’ha fet analitzar per saber l’impacte que tindria sobre les arques de la CASS i la que s’ha determinat que ajudaria a la sostenibilitat de les pensions. Amb tot, els detalls del percentatge que assumirà cada actor no està tancat. El que se sap és que si finalment Govern assumeix aquest 1%, implicaria, aproximadament, 10 milions d’euros més per a les arques de l’Estat.

El PS proposa que part de la cotització que ara es destina a la branca general passi a la de jubilació i que sigui el Govern qui cobreixi els diners perduts mitjançant transferència a la branca de salut. La majoria ho rebutja perquè això suposaria que el Govern hagués de fer front a uns 40 milions d’euros més i, per tant, acabaria implicant una pujada d’impostos important.

El que s’ha descartat del full de ruta que presentava la CASS és fer un canvi de sistema pels menors de 45 anys, que podia implicar eliminar el sistema per punts. Així mateix, s’està d’acord en topallar les pensions màximes i posar un plafó també a la cotització d’aquestes persones, sempre amb un punt de solidaritat. La quantitat exacta, però, encara no s’ha determinat. Un altre aspecte en què sembla que les parts coincideixen és a aplicar incentius fiscals a les empreses que optin per plans de pensions privats per als seus treballadors.

Es tracten, tot just, de treballs embrionaris que no entren en detall però que a poc a poc comencen a agafar forma. El Govern té clar que les modificacions ja no entraran en vigor aquesta legislatura però, en cas de reeditar la victòria, la reforma de les pensions seria una de les primeres qüestions que es voldrien tirar endavant aprofitant la feina que s’ha fet fins ara a la comissió especial i seguint el full de ruta que ja s’està traçant.

CLAUS

1. Allargar l’edat de jubilació dos anys més

La majoria és partidària d’allargar dos anys més l’edat de jubilació. En cas de portar 42 anys cotitzats o més, es podrà optar per fer-ho abans.

2. Augment de les cotitzacions per definir

Els grups treballen amb la proposta de la CASS d’apujar les cotitzacions en total un 9% com a base, malgrat que no han definit el percentatge exacte.

3. Govern, disposat a participar en un 1% de la pujada

La proposta de la CASS preveu la participació del Govern en l’increment de les cotitzacions en un 1%, fet que representaria uns 10 milions.

4. Sense canvi de sistema i topall a les pensions

Els grups descarten fer un canvi del sistema per als menors de 45 anys com proposava la CASS i estan d’acord a topallar les pensions més altes.

tracking