creixement

Espot afirma que el model d'urbanisme actual és “insostenible”

El cap de Govern proposa un “model de mínims” per a totes les parròquies

Treballadors de la construcció en una obra.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va afirmar ahir al migdia en declaracions a la premsa que el model actual de creixement de la construcció és “insostenible”. Espot va asssegurar que cal “redireccionar el timó” d’aquest model “sense canviar totalment la direcció” perquè “seguir per aquest camí” portaria el país a un “punt de no retorn”.

Per revisar el model, el Govern ha posat en marxa un procés “pacient i participatiu” que deseboqui en una modificació de la Llei General d’Ordenació del Territori i Urbanisme (LGOTU), un text aprovat el 2000 que ja ha estat subjecte a diverses modificacions al llarg dels darrers 22 anys. Espot va admetre que aquest procés serà “complex”, ja que un canvi en la LGOTU afectarà inevitablement “molts interessos contraposats”.

Un dels punts en què Espot vol incidir mitjançant aquesta modificació de la LGOTU és la definició d’un “mínim comú denominador” en matèria d’urbanisme que creï un marc de creixement del sector de la construcció per al conjunt del país, sempre respectant, això sí, les indiosincràcies i necessitats de cada parròquia.

Per aquesta raó, el Govern inciarà properament “converses” amb els comuns que permetin avançar cap a un “consens de mínims”. Si bé va recordar que la constitució “dona àmplies competències als comuns” en política urbanística, el cap de Govern va afirmar que “no té gaire sentit que alguns comuns posin molts límits a la construcció i que n’hi hagi d’altres que donin una llibertat abosluta als promotors”. Espot va recordar que el “diàleg” i la “mà estesa” haurien de presidir les negociacions.

El cap de Govern va recalcar que cal una “reflexió profunda” sobre el model urbanístic , sempre “sense caure en solucions fàcils a problemes complicats i complexos”.

REUNIÓ DEL CAP DE GOVERN AMB PEDRO SÁNCHEZ A MADRID

El cap de Govern es desplaçarà a la capital d’Espanya, Madrid, a finals d’aquesta setmana per trobar-se amb el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez. En la reunió es tractaran diferents aspectes de la cooperació bilateral entre el Principat i el país veí del sud, segons va informar ahir l’executiu andorrà en un comunicat difós a la premsa. La reunió entre tots dos mandataris se celebrarà el divendres 22 de juliol a les onze del matí al Palau de la Moncloa, residència oficial del president espanyol. Sánchez rebrà el cap de Govern per fer seguiment de les relacions entre Andorra i Espanya després de la darrera reunió mantinguda entre els dos mandataris. La trobada va tenir lloc a Soldeu, l’abril del 2021, en el marc de la XXVIIa Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern, celebrada a Andorra.

tracking