x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
diversificació

La regulació del cànnabis es deixarà a punt per a la propera legislatura

Calvó defensa que no hi ha pressa i que es treballa en un projecte que doni “les màximes garanties” i que perduri en el temps
Plantació de cànnabis.

Plantació de cànnabis.

Plantació de cànnabis.

Actualitzada 18/07/2022 a les 12:18
El febrer del 2020 la ministra d’Agricultura i Medi Ambient, Sílvia Calvó, anunciava que s’estava avaluant la possibilitat de regular el cultiu de cànnabis amb finalitats terapèutiques. Han passat dos anys i mig i una pandèmia que ha trastocat la tasca governamental, però el projecte continua fent passos, malgrat no pas amb la celeritat que voldria el sector empresarial interessat en la implantació d’aquesta nova via de negoci. Però Calvó insisteix que “no tenim pressa” i que l’objectiu és disposar d’una regulació i un projecte amb les màximes garanties per al ciutadà, per a l’àmbit reputacional i perquè no esdevingui un sector efímer. La titular d’Agricultura va recordar que s’ha contractat un despatx de juristes (Roca Junyent) per treballar la cobertura legal i va insistir que “volem que sigui un projecte que, si es fa, sigui de forma seriosa i que pugui ser consolidat en el temps, per tant, no ve d’un mes, l’estem treballant esperant tenir una proposta, si pot ser, a final d’any”. Per tant, se seguiria abordant la propera legislatura. “Es deixarà preparat, però difícilment entrarà a tràmit per una qüestió de calendari parlamentari i perquè encara queda camí per recórrer”, va assenyalar.

Al Govern se li ha retret, des dels sectors interessats en el cultiu del cànnabis, la poca celeritat per fer passos endavant i posicionar-se al capdavant d’un nou sector econòmic amb molt potencial de creixement. La ministra discrepa: “Si Andorra només s’ha de diferenciar per haver entrat el primer, potser d’aquí a tres anys no tindrà sentit. Andorra s’ha de diferenciar per entrar dels primers però, sobretot, per plantejar un sistema específic que perduri en el temps”.

NO FER PASSOS EN FALS
La màxima responsable d’Agricultura i Medi Ambient insisteix que la rapidesa no és una garantia d’èxit i que anar més a poc a poc també permet veure en què s’han equivocat altres i incorporar aquesta experiència. “He d’entrar amb un projecte amb les garanties necessàries i en positiu”, insisteix Calvó, un projecte que, a més a més, ha d’anar lligat al sector agrícola perquè “tenia sentit per ajudar a diversificar el sector i a compensar la reducció d’ingressos que podia tenir el tabac”.


El pas previ a encomanar a experts una proposta de regulació va ser l’estudi de l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), que va determinar quins eren els àmbits del conreu amb més potencial a Andorra. Va descartar el cultiu a l’exterior pel clima i les condicions del sòl o socioeconòmiques i va apostar per un conreu indoor i l’extracció de THC, component de la planta amb propietats psicotròpiques, per destinar-lo a la indústria farmacèutica. En la presentació d’aquell informe, Calvó ja va ser taxativa assegurant que “no hi haurà camps de tabac reemplaçats per camps de cànnabis”, però la ministra apunta, respecte a com es pot vincular el sector primari del país al projecte, que “hi ha el cultiu indoor que hem de mirar si es poden recuperar infraestructures que abans estaven destinades al tabac i després hi ha la fiscalitat que anirà associada a aquest projecte i que també en part es pot distribuir en forma d’ajuts al sector de l’agricultura i la ramaderia”. Calvó va defensar, a més, la feina que s’ha fet aquesta legislatura per “consolidar” el sector, incrementant ajuts i treballant una llei òmnibus que s’ha d’aprovar el proper dia 21. “Dona eines per diversificar i consolidar un sector que és importantíssim”, va reblar.


La ministra va assegurar que es compta amb l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) i amb l’empresariat. “Volem que els empresaris interessats puguin dir-hi la seva i implicar-hi el sector agrícola i ramader, i volem que aquest projecte tingui sentit en el temps, no ha de ser un projecte que ens duri dos o tres anys”.


EL PROCÉS


-Febrer del 2020

La ministra d’Agricultura i Medi Ambient anuncia que s’està avaluant la possibilitat d’introduir el cultiu de cànnabis terapèutic per diversificar el sector agrícola.

-Juny del 2021
Es firma un conveni amb l’IRTA, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, perquè experts avaluïn les oportunitats del conreu al país.

-Novembre del 2021
La ministra presenta els resultats de l’informe de l’IRTA, que veu opcions de futur en el cultiu indoor i l’especialment destinat a la indústria farmacèutica.

-Abril del 2022
El Govern fa públic que ha contractat els serveis del bufet Roca Junyent per tal que assessori en la redacció de l’avantprojecte de llei per regular el cànnabis amb finalitat terapèutica. El cost de l’assessorament ronda la xifra de 49.000 euros.
Etiquetes
  • #3 Cristina
    (18/07/22 18:15)

    A mí en sembla molt bé que cadascú a casa seva faci lo que vulgui.
    Però jo sóc alérgica a la planta i estic fins els nassos de trucar la policia i si la persona no obre, no pasa res.
    Lo mateix que busqueu la llei per una minoria que la utilització serà un altre que no sigui terapèutica, els demés tenim dret a estar a casa sense ofegar-nos i poder respirar.
    Pensó que de tot hi han ambes parts.
    El respecte es primordial i la gent se n' oblida i només pensa en ells mateixos.
    Jo faig lo mateix.
    Estic cansada de tanta burocracia i que sempre guanyen els de sempre.

    Respondre
  • #2 Caqui
    (18/07/22 13:37)

    Lentament no, estàn esperant que altres paisos facin la seva reglamentació per fer desprès un "corta y pega"... No ho farem nosaltres nooo, un especialista es qualsevol que no sigui de la ciutat.

    Respondre
  • #1 Cannabis i garanties
    (18/07/22 10:38)

    Cannabis i garanties són termes contradictòris. Tindrem molts problemes segur, igual que amb el joc, igual que amb el "parlar discretament" de l'avortament. No es pot fer entrar el clau per la cabota, però el nostre govern s'hi tirarà de cap perquè fa "prugrassista". Amateurs !!!

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts