El TS rebaixa a mig any la pena per a l'avi que va abusar de la neta

L’edat i estar integrat en la societat pesen més que el delicte sexual que va cometre

La seu de la justícia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ser un andorrà ben integrat en la societat i tenir 74 anys són motius de pes per al Tribunal Superior per ser més benevolent amb l’encampedà que, el 2016, va aprofitar la celebració familiar del dia de Reis per abusar sexualment de la fillastra del seu nebot, que considerava una neta.

Segons l’alt tribunal, imposar-li la pena de tres anys de presó, dels quals un ferm -tal com havia decidit Corts- per abusar sexualment de la menor, que en el moment dels fets tenia 12 anys, i sobre la qual mantenia una autoritat familiar de fet, “podria provocar una ruptura social i familiar no necessària”. En canvi, el Superior considera més adient castigar-lo a sis mesos de presó que, a la pràctica, podrà complir en règim de semillibertat.

El condemnat i la seva esposa, que mantenien una relació estreta amb el seu nebot -padrastre de la víctima- i la seva família, van reunir-se per celebrar el dia de Reis al domicili d’Anyós on vivien la nena, els seus germans i els pares. El dinar es va allargar fins a l’hora de sopar, quan els menors van anar a dormir a les seves habitacions, situades al pis de sota del menjador. L’agressor va baixar “a fer un petó de bona nit als nens”, entre ells la víctima. Però en trobar-se a soles amb la menor, li va fer diversos tocaments, incomodant la nena de 12 anys, que es va arraulir en un racó del llit plorant fins que l’agressor va desistir. Després, l’home va retornar al menjador i va continuar sopant amb la família com si res.

En aquell moment, ningú no va sentir la nena, que plorava a l’habitació, ni tampoc van detectar cap comportament estrany en l’abusador. Però l’endemà, l’actitud de la menor havia fet un tomb i va acabar explicant l’agressió. D’ençà de l’abús, la víctima va canviar completament: va començar a presentar una conducta disruptiva, va abandonar els estudis, així com la seva activitat esportiva, i va protagonitzar dos intents de suïcidi. Tot plegat, per culpa del trastorn posttraumàtic i d’ansietat que li va causar l’abús sexual que va patir, tal com afirmen els psicòlegs.

El Tribunal Superior, a la sentència, recrimina a l’agressor intentar vestir els seus actes, negant l’ànim libidinós de la seva conducta. Arguments “increïbles” a ulls de la sala, que indica que el seu comportament no és únicament un “error”, tal com ell justifica, sinó que “és la descripció d’una agressió sexual. Els fets parlen per si mateixos”. Tampoc no considera cert l’alt tribunal, com al·lega l’abusador, que va actuar cegat pel consum de l’alcohol. Perquè si bé és cert que va beure, també ho és que una hora després dels fets va conduir amb normalitat fins a Encamp.

El Superior admet la gravetat dels fets, l’ús de poder que va emprar l’agressor i les conseqüències emocionals que l’abús ha causat a la víctima, i considera que la pena imposada per Corts -tres anys de presó, dels quals un ferm- és “pertinent i equilibrada”. Tot i això, sosté que el fet d’haver tardat la família a denunciar els fets, l’edat avançada l’abusador, que està penedit i integrat en la societat, justifiquen una rebaixa de la pena.

Per tant, el Superior ha decidit que l’agressor, un encampedà que ha ocupat responsabilitats polítiques comunals i executives tant a Saetde, Andorra Telecom i la Cooperativa Interurbana, compleixi sis mesos de presó en semillibertat per haver abusat sexualment de la seva neta menor d’edat, amb qui no podrà entrar en contacte durant 4 anys.

tracking