els concursos queden deserts

El CSJ anima a optar per la carrera judicial

El nou màster de dret prepararà per a les proves de magistrat, batlle, fiscal i secretari judicial

Jurament del batlle Sergi Costa, el juny de l'any passat.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Consell Superior de Justícia (CSJ), Enric Casadevall, confia que la reforma del màster de dret, que a partir del setembre permetrà preparar alumnes que vulguin esdevenir magistrats, batlles, fiscals o secretaris judicials, animarà els graduats a presentar-se als concursos per a la carrera judicial. “El màster augmentarà les ganes de presentar-s’hi i, a més, ho farà gent millor formada”.

La reforma del màster, que fins ara anava únicament enfocat a l’exercici de l’advocacia, sorgeix de la voluntat del CSJ. I és que en els darrers anys molts concursos han quedat deserts per la falta de candidats i la manca de personal, especialment de secretaris judicials, i es reflecteix en el retard que arrossega la justícia. Casadevall opina que, malgrat la retribució de les vacants, els concursos queden deserts perquè “a la gent li fa respecte” per la dificultat de les proves. “Hi ha 142 temes, que toquen civil, penal, administratiu, la Constitució... Has d’estar preparat per presentar-t’hi”, va indicar. A més, el president del CSJ va observar que “normalment s’estudia a Espanya o a França i després s’han de mirar les lleis andorranes. Comporta una pressió important. Alguns prefereixen esperar i preparar-se millor”.

Casadevall va lamentar que “no estem satisfets del que hi ha pendent” en la justícia. Ara bé, confia que el pla de xoc, que preveu augmentar les places de secretaris judicials, permetrà posar al dia la justícia un cop es compti amb tot el personal nou. I la reforma del màster, a banda de l’augment del salari de la figura del secretari judicial, que passarà a cobrar 3.300 euros, han d’animar la gent a presentar-se als concursos.

Curs de formació

La reforma del màster també incorporarà un itinerari sense menció i la possibilitat d’obtenir una doble especialització en advocacia i àmbit judicial. A més, l’any passat es va posar en marxa un curs de dos anys de preparació per a l’accés a la carrera judicial. El rector de la Universitat d’Andorra va detallar que el curs passat es van oferir quatre places i que aquest any s’ampliaran a sis.

tracking