diversificació tecnològica

Torres afirma que la filial d'Andorra Telecom no fa competència a empreses privades

El ministre assegura que Diquital ajudarà les empreses nacionals perquè no hagin d’anar a buscar proveïdors a l’estranger

Diquital té la seu a l'edifici Els Arcs de la Massana.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra Telecom ha creat una filial amb capital cent per cent de la companyia que neix “per ajudar les empreses”. És l’argument del ministre de Telecomunicacions i Turisme, Jordi Torres, per defensar la creació de Diquital, que ha generat dubtes en el sector per l’activitat que desenvolupa en l’àmbit de la digitalització. Torres remarca que la nova empresa “l’únic que vol és ajudar les empreses andorranes en la digitalització del país i en cap cas no vol fer competència a les empreses privades”.

El ministre destaca que Diquital s’ha promogut “perquè una empresa andorrana, en lloc d’haver d’anar a buscar un proveïdor de serveis a l’exterior, si Andorra Telecom té la capacitat de fer unions amb aquestes empreses per justament aportar els coneixements d’Andorra Telecom”. I incideix que el servei que pugui donar la filial de la parapública tecnològica “potser en alguns àmbits no els tenen les empreses privades i així es pot crear una sinergia país”.

La nova empresa d’Andorra Telecom es presenta com una companyia “per donar solucions digitals als negocis” especialitzada a donar “més focus i millor resposta a les necessitats de les empreses”. Els serveis que ofereix són ciberseguretat, per disposar d’eines per assegurar la informació de les empreses; automatització de processos repetitius per augmentar la productivitat; data analytics, perquè les empreses puguin prendre decisions estratègiques d’una manera ràpida, eficaç i precisa a partir del coneixement de les dades; i l’Internet de les coses. I es promociona com “un equip integrat per experts, amb àmplia experiència en la digitalització” que treballa amb “partners de referència mundial”, segons es detalla a la pàgina web.

Diquital es va posar en marxa fa uns mesos i té la seu a l’edifici Els Arcs de la Massana, on també hi ha el Niu d’Andorra Telecom, que es va crear per impulsar startups del Principat. Jordi Torres assenyala que la política de la companyia tecnològica “ja fa molts anys està en la diversificació” i exposa que, per això, la legislatura passada “es va intentar participar d’empreses del país veí, en aquest cas de MásMóvil i Avatel, ara amb els call center”. El ministre i president del consell d’administració d’Andorra Telecom recalca que a la parapública “intentem diversificar, però no perdem de vista quin és el nostre objectiu, que és donar un servei a la població i a tots els turistes i visitants que venen”. I assegura que quan hi ha problemes, com els que van provocar els atacs hackers de principi d’any que van afectar les connexions d’Internet, “estem molt preocupats i ens hi posem seriosament, perquè la nostra missió és assegurar un servei òptim”. Torres emfasitza que Andorra Telecom “té una missió de servei públic importantíssima, les telecomunicacions no poden fallar” i quan el servei funciona “és evident que ningú no se n’adona perquè és una cosa natural i normal”.

Preus competitius

El ministre explica que Andorra Telecom treballa en la licitació per construir la nova seu de l’edifici Node, “que es farà molt aviat”, i està molt a sobre de les converses sobre telecomunicacions que s’acaben d’iniciar amb la Unió Europea en el marc de l’acord d’associació. Jordi Torres ressalta que la negociació d’aquest capítol “és molt important perquè hi ha tots els temes de monopoli, que són qüestions molt rellevants per a Andorra”. Argumenta que “defensem la nostra posició de monopoli ara perquè el servei que estem oferint és bo, els preus són competitius respecte als països del nostre entorn i en ser una societat pública reverteix en tota la societat andorrana”. El titular de Telecomunicacions al·lega que amb el model actual que es defensa davant la UE “tot el que tinguem d’Andorra Telecom són recursos que ens arriben que fan que no haguem d’augmentar algun tipus d’impost o de figura impositiva”.

Torres reconeix que serà difícil continuar amb el monopoli tecnològic i afirma que “hem d’estar aguantant amb aquest status quo que tenim i, si es pot, posar una transitòria, però serà molt complicat”. El ministre lloa la feina en les negociacions del secretari d’Estat Landry Riba, “que penso que fa una tasca encomiable amb tots els sectors, en tots els punts de l’acord i entenc que en una globalitat podem arribar a un acord que serà molt beneficiós per a Andorra”.

tracking