MIquel Nicolau

“L'habitatge també és un problema greu per a nosaltres”

El rector de la Universitat d'Andorra remarca la necessitat de construir residència universitària per a estudiants internacionals

El rector de la UdA, Miquel Nicola, a Sant Julià de Lòria.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rector de la Universitat d’Andorra (UdA), Miquel Nicolau, fa un balanç positiu del primer curs normalitzat després de la pandèmia i assegura que és imprescindible una residència per a estudiants que vulguin venir a estudiar al Principat. A més, avança l’arribada de nous màsters i bàtxelors per als pròxims cursos.

Com ha anat aquest curs acadèmic per a la UdA?

Ha estat un curs excepcional i crec que ho ha estat en moltes coses. Primer, perquè és el de la tornada després de la pandèmia, i això ho ha fet especial per a tot-hom en general. Però m’imagino que en centres educatius encara més. No som conscients encara de com ens ha afectat tot aquest període, haurem d’esperar uns quants anys. Però també excepcional pel nombre d’estudiants. No ens ho esperàvem i crec que tampoc ho repetirem en el futur.

A què es refereix?

Doncs a l’augment d’estudiants que vàrem tenir aquest curs passat. Vàrem créixer, en relació amb els estudiants nous, més del 30% (el 15% si es té en compte tots els estudiants de la Universitat), que és molt inesperat. Normalment, tenim un creixement molt suau perquè tenim tots els estudiants que podem tenir d’Andorra, tot i que es van incorporant estudiants internacionals o els que van a una nova titulació.

I per al pròxim curs, quina és la previsió?

Si mirem la preinscripció, la tendència del proper curs és encara millor que l’any passat. Però crec que quant a matrícules anirem a creixements similars a anys anteriors.

Quin paper han de jugar els estudiants internacionals a la UdA?

El salt d’aquest curs ens ha sorprès, però especialment quant a estudiants internacionals. D’estudiants del país hi ha els que hi ha. A més, el creixement demogràfic és molt petit. Els estudiants internacionals són un complement molt important, perquè són els que ens poden ajudar a fer sostenibles algunes titulacions. És a dir, si Andorra vol fer segons quins estudis, s’ha de dotar d’estudiants de fora que els complementin, perquè si no és difícil fer-los sostenibles. Ara bé, en formació reglada, allò que fem ho fem, sobretot, pel país perquè nosaltres som públics.

Això marca les titulacions que s’ofereixen?

Com a públics que som hem de fer carreres que serveixin a Andorra. Si féssim una carrera que vingués gent de fora i marxés, no tindria sentit. Si formem talent i l’atraiem, és genial. Aquesta és la nostra obsessió: formar, atreure i retenir el talent a Andorra. Aquí al Principat hi ha molt talent, però som petits, per això és interessant internacionalitzar-nos. També perquè els estudiants d’aquí puguin tenir mobilitat.

Perquè vingui gent de fora ha de tenir on dormir...

L’habitatge també és un problema greu per a nosaltres, i cada vegada més. Ho hem notat des del començament. Abans teníem algun contacte amb privats per tenir algun pis per a gent de mobilitat curta. Ara és pràcticament impossible perquè els preus són molt alts. Una cosa que demanem molt és tenir l’estructura de residència, perquè això és vital. És veritat que ara hi ha uns certs hotels a la parròquia que fan d’hostal, però jo crec que encara falta estructurar-ho més.

El comú està treballant en el projecte. Com està actualment?

És un dels nostres reptes. Nosaltres no tenim la capacitat financera per fer-ho. El país sap molt de turisme i estic convençut que sortiran iniciatives. El comú està treballant en això i està fent un estudi de mercat. Com i on, jo no m’hi posaré. El que creiem és que hi ha negoci, que és el que importa perquè hi entri un privat.

També s’ha parlat d’un nou espai de 3.000 metres quadrats per a la universitat.

És una cosa que haurà d’anunciar el Govern. Nosaltres tampoc tenim capacitat per construir un edifici, però sí que tenim la necessitat. El 2024 farà 20 anys que es va obrir aquest espai on som ara. El que busquem ara és un espai per als pròxims 20 anys que pugui complementar-nos; realment és un espai que necessitem.

Què hi ha d’anar en aquest nou edifici?

Una part important la necessitem ja. Ara ens falten espais per a estudiants, laboratoris, més aules i també espais per a professors i administració. En els últims anys hem arribat a fer espais a sota de les escales. I també hem de pensar que cada cop tenim més investigadors fent recerca a temps complet.

Pel que fa als estudis, hi haurà noves titulacions de cara als pròxims cursos?

Aquest any tanquem el màster d’educació. Cal anunciar un nou màster de la part d’informàtica i empresa. També volem que per al 2024 hi hagi un màster en infermeria per tancar tota la formació, perquè ara els estudiants marxen perquè no tenen la continuació dels estudis.

I nous bàtxelors?

Segur que hi haurà altres disciplines. Però hem d’anar en línia amb els nous sectors que s’estan fent a Andorra per diversificar l’economia. El món digital té un espai important.

Tenint en compte la situació econòmica, els preus s’han d’apujar?

No m’hi ficaré. El que sí que volem és que es garanteixi la dimensió social de la Universitat, és a dir, que tothom hi pugui entrar. Si hi ha els ajuts necessaris i es garanteix que tothom hi pugui accedir, no importa el model.

tracking