entrevista a la cope

Espot reconeix que no ha sabut resoldre el problema de l'habitatge

Atribueix l’empitjorament de la qüestió a les mesures intervencionistes aplicades

Espot indica que el principal problema que viu el país és l'accés a l'habitatge.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot va admetre ahir que el Govern que lidera no ha estat “capaç de mitigar i resoldre” el problema de l’habitatge al Principat. En una entrevista al programa Ara Andorra de Cope Catalunya i Andorra, el cap de Govern va sostenir que “el problema més important que té Andorra actualment és la qüestió de l’accés a l’habitatge”. Una problemàtica que ha empitjorat, segons va indicar, per culpa de les mesures intervencionistes que ha adoptat el mateix executiu: “ha desincentivat que els propietaris privats optin per construir nous habitatges de lloguer”, va dir.

En aquest sentit, Espot va explicar que el Goven no es quedarà de braços creuats i que ha previst un crèdit extraordinari de més de 30 milions d’euros “per poder llogar i comprar directament pisos i destinar-los a qui ho necessiti”. Ara bé, el cap no va especificar sota quina forma jurídica s’articularà aquesta mesura que ha d’ajudar a pal·liar el problema de l’accés a l’habitatge. Sobre la mateixa qüestió, va asse-nyalar que “els lloguers només s’augmenten segons l’IPC i els contractes de lloguer es prorroguen cada any.

Crida a privats i comuns

Davant la importància de la problemàtica, Espot va fer una crida no només als propietaris privats, sinó també a les administracions públiques -i molt especialment als comuns- perquè prenguin accions que ajudin a rebaixar el problema. Als primers els va apel·lar a fer “activitats una mica menys rendibles”, mentre que a les corporacions parroquials les va convidar a incentivar la construcció d’habitatge de lloguer, ja que són els que “tenen les palanques fiscals i urbanístiques per incentivar que els propietaris decideixin construir un edifici de lloguer, en lloc d’un de compravenda”.

Durant l’entrevista, Espot va tractar altres qüestions a banda de l’accés a l’habitatge. Per exemple, va destacar la recent iniciativa de l’executiu d’oferir transport públic gratuït a tots els residents. El cap va detallar que aquesta mesura, que han adoptat pocs països, està pensada per “ajudar les famílies més vulnerables, que normalment utilitzen el transport públic”. Però no només això, sinó que va més enllà i “resol un problema de mobilitat i de forta pressió a les carreteres”, que sovint queden col·lapsades. A més, va afegir que facilitar l’ús del transport públic “potencia la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica”, una matèria on el Govern mostra molt compromís.

Un tema que tampoc no va faltar durant l’entrevista va ser l’estat de les negociacions per tancar l’acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea. El cap va esgrimir que el pacte “haurà de contemplar certes especificitats vinculades a una realitat territorial i demogràfica molt concreta i molt fràgil”, com és l’andorrana. Malgrat això, Espot es va mostrar conscient que “Andorra no pot demanar un vestit a mida”, però sí que va exigir “algunes adaptacions per poder controlar la política migratòria i la circulació de persones”, tal com va fer Liechtenstein.

Jocs Olímpics d’Hivern

Sobre els Jocs Olímpics d’Hivern que se celebraran el 2030, un cop més, Xavier Espot no va tancar la porta a una futura col·laboració amb França i Espanya. Tal com ja ha dit altres cops, el cap desitja que s’incloguin proves al país i dins la candidatura. “Ens agradaria col·laborar-hi, perquè Andorra té el domini esquiable més gran del sud d’Europa”, va afegir.

tracking