estadística

La inflació creix fins al 7,4% i el preu dels carburants marca màxims històrics

En el que va d’any els preus han pujat un 5,6%

Els preus segueixen a l'alça.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Index de Preus al Consum (IPC) va incrementar-se al juny fins al 7,4%, respecte el mateix més de l’any passat, segons va notificar ahir el departament d’Estadística. Això suposa una dècima més que l’indicador avançat que el mateix departament va facilitar l’1 de juliol passat. Pel que fa a la inflació subjacent, cal destacar que es queda en el 3,2%, respecte al juny del 2021. Si es compara amb Espanya, Andorra segueix amb una inflació inferior a Espanya, on l’IPC del juny ha estat del 10,2%, però gairebé dos punts percentuals per sobre de França, on l’IPC va ser del 5,8%.

Pel que fa a la variació mensual, l’IPC andorrà s’ha incrementat un 0,8% respecte el maig del 2022, una dècima més que a França (prop menys d’un punt percentual respecte al país veí del sud). Això suposa, tal com destaca el departament, una acceleració de la tendència alcista, incrementant-se en una dècima el creixement mensual, que al maig va ser del 0,7%. En el que va d’any, l’IPC acumulat a Andorra és del 5,6%.

EL PREU DELS CARBURANTS MARCA UN MÀXIM HISTÒRIC

El preu dels carburants torna a superar màxims històrics. Segons va informar ahir Estadística el gasoil de locomoció es va pagar el mes de juny a un preu d’1,708 euros i el de locomoció millorat, a 1,741 euros. Es tracta d’un augment de 5,9% respecte al mes de maig pel que fa al de locomoció i del 5,7% pel millorat. D’altra banda, Estadística calcula que el gasoil de calefacció es va pagar a 1,350 euros al juny, cosa que representa un increment mensual del 5,9%. Tot i aquest increment significatiu, la gasolina és el carburant que es va encarir més el passat mes de juny. Aquest carburant va arribanr als 1,806 euros en el cas de la de sense plom de 95 octans, i a 1,866, la de 98 octans. Això suposa un increment del 8,6% i del 8,3%, respectivament, en relació als preus del mes de maig.

tracking