Més control duaner perquè es pagui l'IGI

El Govern treballa en un nou sistema per facilitar l’abonament del tribut corresponent del Principat després de realitzar el ‘tax free'

Un agent de la duana duent a terme una inspecció.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern vol ampliar el control sobre l’entrada de mercaderies a les fronteres. Així ho va explicar ahir el ministre de Finances, Eric Jover, que va assenyalar que s’està treballant en un nou sistema perquè sigui més fàcil dur a terme el pagament dels tributs que corresponen a Andorra de mercaderies que arriben de fora del Principat. En aquest sentit, l’executiu vol posar el focus en aquells residents que es desgraven impostos com l’IVA a la duana espanyola, però que posteriorment no fan el tràmit corresponent a la frontera andorrana perquè se’ls apliqui, per exemple, l’IGI. “Treballem amb diverses opcions”, va dir el ministre de Finances en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Per una banda l’executiu té la intenció d’ampliar els controls “perquè si una persona no compleix amb les seves obligacions se l’ha de sancionar”. Per altra banda, el Govern vol fer que el tràmit per fer el pagament dels tributs andorrans “sigui tan simple com sigui possible”, va remarcar Jover, que entenia que si el Govern demanava un esforç a la ciutadania cal simplificar un tràmit “amb el qual no estem satisfets”, va concloure.

Estudi de bretxa fiscal

Cal destacar que entre els punts aprovats ahir pel consell de ministres hi ha l’aprovació del programa anual d’actuació del departament de Tributs i Fronteres. En aquest programa “que segueix una estratègia continuista”, va defensar el ministre, s’inclou un estudi de bretxa fiscal. “És un projecte que justament ens ajudarà a tenir una dada objectiva de quant frau fiscal hi ha, algun del qual és involuntari”, va explicar Jover, que va recordar que el límit establert per introduir una mercaderia al Principat sense passar per la duana és de 300 euros si es desgarava l’IVA, i d’un màxim de 900 euros si no es desgrava l’impost estranger. “La dada ens ajudarà a fer per una banda pedagogia i també podrem fer campanyes més acurades”, va remarcar el titular de la cartera de Finances.

Nova quota de temporers

D’altra banda, ahir el consell de ministres també va donar llum verda a una nova quota de temporers d’estiu. En concret s’habiliten 300 nous permisos per treballar durant aquesta nova temporada d’estiu, dels quals 250 són per a residents i 50 per a transfronterers. Una xifra que, com en les últimes ocasions, és ampliable en un 30%. En total, incloent les dues primeres quotes aprovades per l’executiu, així com aquesta aprovada ahir, es validaran al voltant de 1.800 autoritzacions. “Anirem adequant-nos a les necessitats del mercat de treball”, va explicar Jover, que no va tancar la porta a una nova ampliació de les autoritzacions, tot i que va recordar que el Govern “prioritza la gent del país” abans de fer noves quotes.

+

Visita a l’ONU d’Ubach

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, assisteix des d’ahir al Fòrum d’Alt Nivell Polític de les Nacions Unides on avui exposarà el segon Informe Nacional Voluntari per la implementació de l’Agenda 2030.

Modificació del màster

Ahir es va aprovar la modificació del màster en dret de l’UdA que incorpora una menció en l’àmbit judicial. A més, es van aprovar els nous bàtxelors en ciència política i en educació social de la Universitat Carlemany.

Nou CDI amb Croàcia

El conveni de no doble imposició amb Croàcia està pendent de signatura i ratificació a les respectives cambres, després que els treballs tècnics hagin finalitzat.

tracking