Sessió de Comú

L'oposició diu que s'actua tard en el creixement urbanístic

Ordino aprova per unanimitat, en un consell extraordinari que es va allargar 25 segons, els canvis per limitar el creixement urbanístic

La sessió extraordinària i urgent de consell de comú celebrada ahir a Ordino.Julià Rodríguez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Ordino va aprovar ahir per unanimitat, en un consell de comú extraordinari i urgent, la modificació de la normativa per posar fre al significatiu creixement urbanístic previst per als propers anys. En una sessió que no va anar més enllà de 25 segons de durada i amb el suport de tots els grups polítics representats, la corporació va donar el vistiplau als canvis que es van anunciar durant la reunió de poble de dilluns a la nit al centre de congressos. L’oposició va retreure, però, a la majoria que no hagi actuat abans, quan era una problemàtica que ja es veia venir.

Les modificacions que s’introduiran a l’actual regulació urbanística, que busquen que hi hagi “menys edificabilitat”, han de permetre, segons va explicar el cònsol major, Josep Àngel Mortés, que no s’arribi a la xifra teòrica de 12.000 habitants que es podria assolir si totes les actuacions previstes i aprovades es materialitzessin com estan plantejades en aquest moment. Es tracta, segons va afegir el cònsol major, de “construir menys per assolir la sostenibilitat i mantenir l’equilibri entre el desenvolupament econòmic i el patrimoni natural”. Així, entre les accions engegades destaquen la reducció de la dimensió màxima de l’edificació i de l’alçada dels edificis per aconseguir una volumetria més integrada al paisatge de muntanya.

Els canvis són conseqüència dels estudis encarregats pel comú, que alerta que el creixement exponencial amb la normativa actual podria comportar problemes d’abastament energètic i de mobilitat i obligaria a una elevada inversió per adequar la xarxa d’aigua al creixement urbanístic.

Els consellers de l’oposició, Enric Dolsa (X’Ordino) i Sandra Tudó (Movem Ordino), es van pronunciar a favor de les mesures, però es van mostrar molt crítics amb la majoria comunal per la tardança a actuar. Així, Dolsa va deixar clar que “arribem tard” i que “el que ha passat no hauria d’haver passat”, amb referència a l'important creixement constructiu que hi ha en base al pla d’urbanisme aprovat el 2019. Dolsa va mostrar també la seva predisposició a col·laborar en la definició del futur pla d’urbanisme. Per la seva banda, Sandra Tudó va emfasitzar, en el mateix sentit, que “fem tard, però més val tard que mai”, al mateix temps que va defensar que també es limiti el creixement urbanístic a les altres parròquies. Mortés va respondre a l’oposició que “hem fet les coses quan tocava fer-les”, és a dir, una vegada s’han conegut les conclusions dels diversos estudis encarregats. En aquest sentit, el cònsol major va reiterar que no és fins al 2019 quan es constata l’entrada d’un gran volum de nous projectes constructius.

DOLSA ANUNCIA ACCIONS CONTRA EL CENTRE DE GRÍFOLS

El centre d’investigació que ha projectat Grífols a Ordino “és un problema per al país” i “no aporta res de positiu”, va insistir ahir el conseller de X’Ordino, Enric Dolsa. En aquest sentit, va anunciar noves accions, a partir de l’11 setembre, contra el laboratori i es va mostrar convençut “que el poble l’aturarà”. Per la seva banda, el cònsol major, Josep Àngel Mortés, va reiterar que és un projecte del Govern i que la construcció estarà “integrada” en l’entorn.

tracking