treball d'investigadors del principat

Les dones d'Andorra amb càncer van respondre millor que els homes a la Covid

Publicat un estudi científic sobre la resposta serològica en pacients amb la malaltia

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La seroprevalença d’anticossos contra el SARS-CoV-2 en pacients oncològics a Andorra va ser més elevada entre les dones i els pacients que van rebre teràpia hormonal i cirurgia, mentre que els pacients amb tumors hematològics i teràpies biològiques van mostrar una seropositivitat més baixa sense trobar diferències en el tipus de tumor o tractament anticancerígen. Aquesta és la conclusió de L’estudi de seroprevalença abans i postvacunació en pacients amb càncer al Principat realitzat per investigadors andorrans i que ha estat publicat aquest cap de setmana al Journal of Cancer Research and Clinical Oncology.

El fons d’aquest estudi era conèixer si la resposta serològica de la Covid en pacients amb càncer pot ser inferior a la de la població general i pot estar influenciada pel tipus de tumor o tractament anticancerígen. Aquest estudi pretenia analitzar la resposta serològica prèvia i després de la vacunació de la Covid en la població oncològica d’Andorra. “Ens hem proposat identificar factors de risc per a una resposta serològica més alta o més baixa”, s’assenyala a l’estudi publicat a la prestigiosa revista científica.

Es va fer un estudi observacional, unicèntric i prospectiu de cohorts de pacients oncològics a Andorra. Es va calcular la seroprevalença d’anticossos contra el SARS-CoV-2 (maig del 2020-juny del 2021) i es van analitzar les principals característiques demogràfiques, oncològiques i factors associats a ser seropositius.

373 Pacients analitzats

A l’estudi s’explica que es van analitzar un total de 373 pacients, principalment amb tumors sòlids. Al principi, la seroprevalença era del 13%, augmentant durant el seguiment fins al 19%. Es va observar una menor seroprevalença en pacients amb tumors hematològics i pacients que rebien teràpies biològiques. En l'anàlisi de seroprevalença global, dones i pacients lliures de tumor van mostrar una seroprevalença més alta. L’anàlisi multivariable va mostrar que les probabilitats de ser seropositives eren més altes entre les dones i els pacients que es van sotmetre a cirurgia. Al voltant del 80% de la cohort va rebre almenys una dosi de vacunació contra la Covid, mostrant una seroprevalença més alta de pacients que van rebre AstraZeneca que els que van rebre Pfizer.

tracking