L'oposició acusa la majoria d'actuar tard per frenar el creixement urbanístic

La corporació ha aprovat per unanimitat els canvis que s'introduiran a l'actual regulació urbanística

Consell de comú extraordinari avui a OrdinoJulià Rodríguez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú d'Ordino ha aprovat avui per unanimitat en un consell de comú extraordinari la modificació de la normativa que té com a objectiu posar fre al significatiu creixement urbanístic que es preveia per als propers anys. En una sessió que no ha anat més enllà dels 25 segons de durada i amb el suport de tots els grups polítics, la corporació ha donat el vistiplau als canvis que es van anunciar durant la reunió de poble que es va celebrar ahir a la nit al centre de congressos.

Les modificacions que s'introduiran a l'actual regulació urbanística, que busquen que hi hagi "menys edificabilitat", han de permetre, segons ha explicat el cònsol major, Josep Àngel Mortés, que no s'arribi a la xifra teòrica de 12.000 habitants que es podria assolir amb totes les actuacions previstes i aprovades en aquest moment. Els dos consellers de l'oposició, Enric Dolsa (X'Ordino) i Sandra Tudó (MovemOrdino) s'han pronunciat a favor de les mesures, tot i que s'han mostrat crítics amb la majoria comunal per la tardança en actuar en aquesta matèria.

Així, Dolsa ha deixat clar que "arribem tard"i que "el que ha passat no hauria d'haver passat", en referència a l'important creixement constructiu que s'ha registrat a la parròquia. Per la seva banda, Sandra Tudó, ha emfasitzat també que "fem tard, però més val tard que mai". Mortés ha respost a l'oposició que "hem fet les coses quan tocava fer-les", és a dir, una vegada s'han conegut les conclusions de l'estudi encarregat per determinar la situació de la parròquia en l'àmbit urbanístic.

Fre a la construcció
Ordino posarà límits a la construcció després de constatar que des de l’any 2020 s’ha registrat un creixement urbanístic significatiu. I és que entre el 2018 i el 2022 s’han materialitzat 44.990,92 metres quadrats amb les corresponents llicències, segons es desprèn de l’estudi encarregat per la corporació sobre aquesta matèria. A més, els nous plans aprovats inclouen fins a 385.628,82 metres quadrats. Així ho va posar en relleu el cònsol major ordinenc, Josep Àngel Mortés, durant la reunió de poble d’anit al Centre de Congressos.

En aquest sentit, el mandatari va anunciar la modificació del pla d’ordenament urbanístic (POUP) amb la voluntat “d’ordenar” el creixement urbanístic actual. “La nostra màxima responsabilitat és gestionar correctament el nostre territori i la nostra política per vetllar i garantir una herència territorial de qualitat per a les pròximes generacions”, va explicar el cònsol major. En concret, el que es farà serà “reduir” l’edificabilitat, amb una volumetria menor i una alçada inferior dels pisos que es trobin a la zona urbana 1 i 2, ja que encara no es pot modificar el pla d’urbanisme al no haver transcorregut sis anys.

L’objectiu del comú és aconseguir que Ordino sigui la parròquia capdavantera en sostenibilitat, sobretot tenint en compte que té la distinció de Reserva de la Biosfera de la Unesco. Els resultats de l’estudi realitzat han de servir, segons el comú, per prendre les decisions més adequades i, d’aquesta manera, garantir la qualitat de vida i el benestar de la parròquia i preservar l’entorn més immediat. Mortés va indicar que cal “posar ordre” en el creixement urbanístic, “disparat de manera exponencial” amb moltes demandes per als pròxims 10 anys, cosa que porta a una situació “crítica” del patrimoni natural amb possibles mancances en aigua i energia. “La demanda de mercat va a un ritme molt elevat i cal, per tant, prendre accions” per no arribar a una població que podria assolir, segons els màxims del Poup, els 125.000 habitants en el futur. Per tot plegat, cal definir “criteris ambientals i socials” en el pla d’urbanisme. S’ha de tenir en compte que la recaptació del comú en obres ha estat de quatre milions d’euros des del 2018, segons Mortés. La cònsol menor, Eva Choy, va destacar la importància per a la parròquia de la designació com a reserva de la biosfera, i va explicar els reptes dins dels objectius de desenvolupament sostenible, com d’un consum més responsable d’aigua o reactivar el sector ramader. “Són objectius realistes”, va indicar.

Els cònsols d'Ordino minuts abans de començar la reunió de poble.

Mortés i Choy a la reunió de poble.

tracking