Patrimoni cultural

La segona fase de les obres de la Farga del Madriu es farà a l'agost

S'aprofitarà aquest mes per oferir visites guiades

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La segona fase del programa de conservació i valorització de la Farga del Madriu es durà a terme de l'1 al 26 d'agost i s'hi invertiran 120.000 euros. Durant aquest temps, els especialistes treballaran sobre la farga, la fàbrica que transformava el mineral en ferro. En concret, estudiaran els edificis i instal·lacions associats amb la producció del metall i l'habitació dels obrers, segons ha indicat saquets matí el codirector de la intervenció arqueològica, l'arqueòleg Abel Fortó.

Durant la presentació dels treballs, la directora del pla de la Vall Madriu-Perafita-Claro, Susanna Simon, ha destacat que es tracta d'un "jaciment destacat en la història de la vall i del país". De fet, ha posat en relleu que és únic, perquè no n'existeix cap altre conservat íntegrament. Així, l'ha titllat el projecte de conservació i valorització "d'exemplar", apuntant que permet "conèixer de primera mà l'activitat siderúrgica" a la vall. I és que els vestigis arqueològics de la zona cobreixen sis segles d'història.

Sobre les desavinences amb relació a l'ordinació de la Vall del Madriu, Simon pensa que creu que les tensions entre el comú d'Escaldes-Engordany i les corporacions d'Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Encampno esquitxarà la conservació dels béns d'interès cultural. "El projecte està en marxa i vull creure que tot avançarà al ritme que toca" ha declarat.

Per la seva banda, responsable tècnic del programa de la Farga Madriu, l'historiador Olivier Codina, ha recordat que l'any passat l'actuació de restauració es va centrar en el tancament del Prat de Paleta i en el botàs de la farga, mentre que la intervenció arqueològica es va desenvolupar en la ferreria (taller, sistema hidràulic i habitatge). Així, ha indicat que els primers treballs d'excavació sobre la casa de la farga han permès documentar un edifici complex, que comptava amb dues plantes, diverses sales i un possible forn de pa. D'altra banda, l'inici de la recerca en les estructures ramaderes ha confirmat la hipòtesi inicial dels historiadors: l'ocupació del lloc és anterior a l'etapa siderúrgica del segle XVIII.

Visites guiades

Simon, ha manifestat que "volem crear un nou punt turístic. Volem que aquest projecte estigui a l'abast de tothom". Per aquest motiu, coincidint amb la campanya d'excavació, s'organitzaran visites guiades durant tot el mes. L'equip tècnic oferirà cada dijous d'agost, entre les 15 i les 16 hores, visites a l'entorn per apropar el projecte arqueològic i la intervenció a la Farga a la ciutadania.

Presentació de les obres a la farga del Madriu

tracking