Les dones d'Andorra amb càncer van tenir una millor seroprevalença a la covid

La dada es desprén d'un estudi publicat sobre la resposta serològica al coronavirus abans i en la postvacunació en pacients del Principat

Planta covid de l'hospital.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La seroprevalença d'anticossos contra el SARS-CoV-2 en pacients oncològics a Andorra va ser més elevada entre les dones i els pacients que van rebre teràpia hormonal i cirurgia, mentre que els pacients amb tumors hematològics i teràpies biològiques van mostrar una seropositivitat més baixa sense trobar diferències en el tipus de tumor o tractament anticancerós. Aquesta és la conclusió de l'Estudi de seroprevalença abans i postvacunació en pacients amb càncer al Principat realitzat per investigadors andorrans que ha estat publicat aquest cap de setmana alJournalofCancerResearchandClinicalOncology.

El fons d'aquest estudi és conèixer si la resposta serològica del coronavirus en pacients amb càncer pot ser inferior a la de la població general i pot estar influenciada pel tipus de tumor o tractamentanticancerós. Aquest estudi pretén analitzar la resposta serològica prèvia i després de la vacunació de la covid en la població oncològica d'Andorra. ''Ens hem proposat identificar factors de risc per a una resposta serològica més alta o més baixa'', s'assenyala a la publicació.

Es va fer un estudi observacional, unicèntric i prospectiu de cohorts de pacients oncològics a Andorra. Es va calcular laseroprevalençad'anticossos contra el SARS-CoV-2 (maig de 2020-juny de 2021) i es van analitzar les principals característiques demogràfiques, oncològiques i factors associats a ser seropositius.

Es van analitzar un total de 373 pacients, principalment amb tumors sòlids(n = 334, 89,5%). Al principi, laseroprevalençaera del 13%, augmentant durant el seguiment fins al 19%; es va observar una menorseroprevalençaen pacients amb tumors hematològics (2,6%vs14,2%;p = 0,041) i pacients que rebien teràpies biològiques (0%vs15%,p = 0,005). En l'anàlisi deseroprevalençaglobal, dones (23%vs11,9%;p = 0,006) i pacients lliures de tumor(p = 0,034) va mostrar unaseroprevalençamés alta. L'anàlisi multivariable va mostrar que les probabilitats de ser seropositives eren més altes entre les dones (OR: 2,44, IC 95% 1,28-4,64) i els pacients que es van sotmetre a cirurgia (OR: 3,35, IC 95% 1,10-10,20). Al voltant del 80% de la cohort va rebre almenys una dosi de vacunació contra la covid, mostrant unaseroprevalençamés alta de pacients que van rebreChAdOx1-Sque els que van rebreBNT162b2(24,4%vs6,4%:p = 0,001).

tracking