Reportatge

La taxa no amoïna el turista

La nova taxa turística als hotels del Principat ha entrat en vigor aquest primer de juliol amb l’aprovació de la majoria dels turistes consultats que pernocten als hotels i apartaments.

Turistes passejant-se per l'avinguda Meritxell d'Andorra la Vella.Marc Romero

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa tan sols una setmana que ha entrat en vigor la nova taxa turística a hotels, apartaments i aparthotels del Principat. Cal recordar que aquesta taxa serà d’entre un i tres euros com a màxim per persona i nit d’estada, però el preu màxim, és a dir, tres euros, només l’abonarà qui pernocti en algun dels vuit hotels catalogats amb cinc estrelles al país. El preu de dos euros es cobrarà als visitants que dormin en hotels de quatre estrelles o en un habitatge d’ús turístic, mentre que el preu d’1,5 euros per persona i per nit s’abonarà als hotels de dues i tres estrelles. El Govern preveu recaptar uns 10 milions d’euros l’any gràcies a la nova taxa.

“Nosaltres no sabíem que ara es cobrava aquesta taxa, no és necessària en un país com és Andorra”, asseguren Moann i la seva parella, visitants al país provinent d’Holanda. Molts dels turistes que decideixen visitar Andorra durant el mes de juliol no sabien l’existència d’aquest nou impost. Hi ha opinions dividides: en Gerard i la seva família, allotjats a l’hotel Mola Park, desconeixien que aquí també es cobrava aquesta taxa, però no hi estan en desacord. “Andorra ha tardat a aplicar aquesta mesura, encara més sent un país que viu del turisme”, explica. Assegura que és molt barata, que pràcticament no es nota en el preu final de la reserva, a més que els seus dos fills són menors de setze anys i, doncs, no han de pagar-la.

Preguntant pel carrer és clar que hi ha opinions dividides. La família de l’Antònia, provinent d’Esplugues de Llobregat, explica que “com a turistes que fa anys que venim, sabem que Andorra s’està reinventant, a la vegada que està transicionant cap a un país molt més reconegut internacionalment”, tot i així, troben que és una taxa cara, encara més sent una família nombrosa.

Molta gent considera que els diners que es recaptaran amb aquesta taxa es malversaran o que acabaran “en un pou sense fi”, tal com explica en Carlos Mosquera, que considera que aquesta taxa és vàlida i necessària, però que hi ha un gran risc que aquests diners no vagin a parar a la formació de cursos d’especialització per a persones del sector hoteler o per fomentar i, per tant, millorar el turisme del Principat.

Jorge López, propietari d’un hotel a Mallorca, visita el país des de les Balears. Comenta que, en general, a Andorra es paguen molt pocs impostos, però que en aquest cas específic, la taxa turística hauria de tenir un preu més elevat. “Al cap i a la fi es pot considerar com una eco taxa, i és per aquest motiu que si és per a la conservació del medi ambient, els visitants haurien de pagar més.”

Alguns dels visitants entrevistats troben que aquesta taxa arriba tard, com ara la Lúcia Turón, de Madrid, que està completament d’acord en aquest nou impost, però troba que ha trigat en implantar-se. “La pandèmia ha fet massa mal, i si aquest impost s’hagués aprovat fa un any, el sector hoteler hauria pogut pal·liar molt millor els cops”, diu.

En Juan Herrero comparteix la mateixa opinió: “La pandèmia ha afectat molt el sector hoteler, que també ha estat un dels més oblidats, però aquesta taxa l’ajudarà notablement.” Confia que el Govern farà un ús responsable d’aquests diners en les nombroses millores que es duran a terme els pròxims anys.

Un altre turista que passa una part de les vacances al Principat, Rafael Boluda, provinent de València, veu la taxa de bon ull i assegura que “la pandèmia ha afectat molt el turisme i els hotels, aquesta taxa ajudarà notablement el sector”. No hi està d’acord la gironina Marta Fondevila: “Trobo que és una mesura poc necessària; a Andorra no li calen aquests diners de més”.

LA UNIÓ HOTELERA LA MIRA EN POSITIU

Jordi París, president de la Unió Hotelera d’Andorra, assegura que els hotels estan molt satisfets de la implementació d’aquesta taxa i que era una mesura necessària, encara més després de la pandèmia sanitària. “El sector hoteler del Principat tindrà la capacitat d’automillorar-se, aquests diners s’invertiran de la millor manera possible.” Afirma que aquesta taxa s’ha de veure en positiu per a tothom del país.

Turistes pels carrers de l'eix comercial.

tracking