mercat de treball

Els economistes volen regular el sector

El col·legi aposta per una llei òmnibus davant l’acord d’associació amb la Unió Europea

Una sessió del Consell General.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Col·legi d’Economistes està treballant per impulsar una llei òmnibus que reguli i aglutini les diferents branques del sector, el qual ara no té un marc legislatiu que demani requisits per exercir la professió, ni tampoc que exigeixi responsabilitats en cas de males praxis. “Ara mateix nosaltres som en els pitjors dels casos, a diferència d’altres col·lectius”, remarca el nou degà del Col·legi d’Economistes del país, Eduard Jordi. “En aquests moments, ve qui vol i quan vol al Principat i se l’autoritza sense que hi hagi cap regulació i, per tant, un economista o auditor d’Andorra està competint amb tot el món”, assevera Jordi, que reconeix que des del Govern s’ha demanat que s’impulsin aquests treballs per iniciar un marc regulatori del sector, després que s’hagin detectat alguns casos de males pràctiques.

Tanmateix, el nou màxim responsable del gremi assegura que no es tracta de limitar la competència o les persones que puguin exercir la professió a Andorra, sinó més aviat “és una qüestió que estem en risc perquè si ve algú, fa una cosa mal feta i marxa, si no hi ha una regulació no protegirem els ciutadans”. En aquest sentit, el nou degà assenyala que l’acord d’associació amb la UE va ser un dels motivants per iniciar aquesta regulació, ja que obre la porta a una arribada més important de persones o empreses que s’instal·lin a Andorra a treballar.

“L’acord d’associació va generar neguit a tots els col·lectius i vàrem decidir començar a estudiar què volia dir això d’integració a Europa”, diu el degà, en una iniciativa que ja es va iniciar en la passada legislatura del col·legi quan la fins ara degana, Neus Cornella, ja va impulsar aquesta via de la regulació. Per tot plegat, Jordi explica que s’està estudiant la legislació vigent dins el marc europeu en les diferents branques del sector per intentar anar assimilant-les al Principat. “Pensem que cal posar unes mínimes regles de joc, per exemple, en el cas de l’auditoria ja hi ha una directiva europea, per tant, el que hem fet és adaptar la llei andorrana a la directiva”, explica el degà. A més, diu que el Col·legi d’Economistes s’ha “d’emmirallar” en alguns dels aspectes d’altres col·legis del país que tenen més “implantació en la societat”, per exemple en el d’advocats. “Nosaltres tenim un component de dret important”, recorda Jordi.

PENDENTS DEL CONSELL

Entre els nombrosos projectes de llei que hi ha pendents per a aquesta legislatura hi ha la llei de la regulació de l’auditoria, el primer marc legal que establirà normatives per als auditors i que està pendent des del 2007, quan es va aprovar la llei de societats. “Han d’entrar moltes lleis, però esperem que aquesta en sigui una; és una regulació que dona un marc per als qui ens dediquem a això, però també és una protecció per a la societat, perquè les empreses tenen una afectació sobre el teixit social”, insisteix Jordi. En aquest sentit, el màxim responsable del Col·legi d’Economistes assenyala que “en el cas dels economistes hi ha tantes sortides que fa que sigui molt més difícil regular tot el sector, perquè en lloc de professions liberals també ens podem trobar que al darrere hi ha professions que ja estan regulades”, explica.

tracking