x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
AFERS EXTERIORS

Una delegació del Consell General participa a la 47a Sessió de l'Assemblea parlamentària de la Francofonia

A més de la secció andorrana, també han estat presents a aquesta sessió uns 200 parlamentaris
Representants de la secció andorrana.

Representants de la secció andorrana.

Representants de la secció andorrana.

Actualitzada 09/07/2022 a les 18:31
Una delegació del Consell General encapçalada pel conseller Carles Sánchez (Grup Parlamentari Socialdemòcrata) i integrada pel conseller Marc Magallon (Grup Parlamentari Liberal) ha participat en la 47a Sessió de l'Assemblea parlamentària de la Francofonia (APF) que ha tingut lloc a Kigali (Ruanda), dels dies 5 al 9 de juliol de 2022. A més de la secció andorrana, també hi han estat presents a aquesta sessió uns 200 parlamentaris procedents de les quatre regions de l'APF. Actualment, hi ha quatre regions que s'organitzen en Assemblees regionals: Àfrica, Amèrica, Àsia - Oceà Pacífic i Europa.

El Consell General forma part de l'Assemblea parlamentària de la Francofonia (APF) com a secció observadora des de l'any 1983 i com a secció associada des de 1989, essent la primera organització internacional a la qual pertany el nostre parlament.

Aquesta sessió de l'APF ha debutat amb la reunió del Bureau, d'una banda, i de la Xarxa de dones parlamentàries i de la Xarxa de joves parlamentaris, d'altra banda, essent aquesta darrera xarxa a la qual ha assistit el Sr. Carles Sánchez.

A més, els membres de la secció andorrana a l'Assemblea parlamentària de la Francofonia han participat activament a les reunions de les comissions que han tingut lloc prèviament al debat en sessió plenària. Així doncs, el Sr. Marc Magallon ha participat en la reunió de la Comissió política, mentre que el Sr. Carles Sánchez ha participat en la reunió de la Comissió dels afers parlamentaris.

Abans de procedir amb els treballs de l'Assemblea, s'ha retut homenatge a qui fou President de l'APF, Amadou Soumahoro, i justament després, Donatille Mukabalisa, Presidenta de la Cambra de diputats de Ruanda, ha pronunciat un discurs de benvinguda. També s'han dirigit als parlamentaris, el Sr. Adama Bictogo, actual President de l'APF, i el Dr. Édouard Ngirente, Primer ministre de Ruanda.

Una vegada acceptat l'ordre del dia i renovada la composició del Bureau, s'ha aprovat la demanda d'adhesió com a membre associat de Montenegro, així com la demanda de canvi en l'estatus de Kosovo, que esdevé membre associat després d'haver estat membre observador.

A continuació s'ha presentat i analitzat tant l'informe d'activitat de l'APF del Sr. Bruno Fuchs, Secretari general parlamentari, que substitueix al que fins ara havia acomplert aquesta tasca, Jacques Krabal; com l'informe financer del tresorer de l'APF,  Mars Di Bartolomeo.

També ha tingut lloc la presentació de l'opinió de l'APF sobre el tema de la Cimera de la Francofonia: «Connectivité dans la diversité: le numérique, vecteur de développement et de solidarité dans l'espace francophone» i s'han ratificat acords d'associació amb la Xarxa francòfona d'ètica i deontologia parlamentària (RFEDP), amb la Càtedra d'investigació en estudis parlamentaris de la Universitat de Luxemburg i amb l'Associació del notariat francòfon (ANF).

Pel que fa al debat general del Ple de l'Assemblea parlamentària de la Francofonia centrat en la temàtica «Gouvernance mondiale: le rôle des parlements pour une paix durable», el President de la secció andorrana a l'APF, Sánchez, mitjançant la seva intervenció, ha destacat que "la contribució dels parlaments a la consolidació d'una pau durable forma part de les seves responsabilitats diàries i que, com a representants del poble, els parlaments estan ben situats per gestionar les crisis socials, prevenir conflictes violents i establir una pau duradora.".

Innocent Nkurunziza, senador de Ruanda, ha presentat un exposat sobre la Resiliència a Ruanda en matèria de transformació socioeconòmica. Així mateix, Louise Mushikiwabo, Secretària general de la Francofonia, s'ha dirigit als parlamentaris, per seguidament respondre a les preguntes que aquests li han adreçat. També s'han presentat els informes dels encarregats de missió regionals i s'han aprovat els projectes de resolució adoptats en les diferents comissions i xarxes, respectivament.
Etiquetes
  • #1 herve
    (09/07/22 23:53)

    M'agradaria saber aquests parlamentaris turistes com parlen frances. Segur que com es diu, com une vache espagnole...

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts