Fitch millora el ràting d'Andorra pel creixement postcovid

L’agència de qualificació del risc augmenta un esglaó el nivell del Principat, que puja fins a A-

L'edifici administratiu de Govern a Andorra la Vella.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Andorra aprova amb millor nota que al gener. L’agència de qualificació Fitch Ratings ha valorat el ràting del Principat en un A-, que suposa una millora respecte a l’última avaluació –realitzada el gener d’aquest any–, quan va posar una nota de BBB+. “És la millor valoració que ens fa l’agència des que treballem amb ella, el setembre del 2015; una valoració que va amb comentaris extremament positius”, va celebrar ahir el ministre de Finances, Eric Jover, a l’hora de valorar la qualificació de l’agència. En aquest sentit, el ministre de Finances va remarcar que a l’última avaluació l’agència ja apuntava unes bones perspectives de millora, “però que s’havien de materialitzar en un termini d’entre 12 i 24 mesos, així també ho hem de llegir en clau positiva que s’accelerin els processos”, va remarcar Jover. En aquest sentit, Fitch destaca en el seu informe la recuperació econòmica postpandèmica, la qual va estar per sobre de les expectatives de l’agència, que preveia un creixement real del PIB per al 2021 del 6,6%, lluny del 8,9% que es va acabar registrant. “Fitch valora com va anar el 2021 associat a la covid; la covid es va acabar de gestionar bé l’any passat”, va remarcar Jover en relació amb els aspectes positius destacats per l’agència nord-americana, que planteja que la retirada progressiva de les ajudes econòmiques per fer front a la pandèmia ha permès a l’executiu mantenir una línia de reducció del dèficit pressupostari.

D’altra banda, el titular de la cartera de Finances també va assenyalar que l’informe valora positivament “tota l’estructura que estem creant per tenir més resiliència”. Així, el ministre va posar en valor no tan sols els esforços per assolir l’equilibri pressupostari, sinó també “el nivells d’endeutament que tenim al país, que es mantenen moderats i sostenibles, tot i el que digui certa gent”. De fet, l’informe de Fitch –considerada una de les tres grans agències de qualificació– apunta que la ràtio entre deute i PIB “anirà decreixent de forma bastant ràpida”, va apuntar Jover.

UNA CARTA DE PRESENTACIÓ

Aquesta nova qualificació del país permetrà que Andorra pugui sortir al mercat a buscar finançament a un preu “significativament” més baix que quan ho va fer amb una nota de BBB+. “Això vol dir milions d’euros de despeses financeres que podem destinar a altres coses”, va remarcar Jover, que també va assegurar que “molts inversors estrangers es fien molt d’aquestes agències per poder fer o no inversions en aquest país, això ens dona certa solidesa i una carta de presentació que som un país que va en la bona línia”. Tanmateix, Jover va assenyalar que “cal continuar treballant la resiliència del país, apuntalant l’economia i avançant en l’homologació”.

ANDORRA, A PUNT DE TANCAR NOVES RESERVES INTERNACIONALS ALS PAÏSOS BAIXOS

Un dels aspectes que Fitch també ha valorat molt positivament són les ampliacions de reserves internacionals que l’executiu ha realitzat recentment. Actualment, Andorra compta amb 240 milions d’euros en reserves internacionals, dels quals 100 estan al Banc d’Espanya i 140 formen part de les reserves que Andorra té pel fet de formar part del Fons Monetari Internacional. “Les reserves internacionals encara ens donen més resiliència”, va assegurar ahir el ministre de Finances, tot i que l’informe de l’agència apunta que no és una eina tan potent com un prestador d’última instància. De fet, amb relació a aquesta figura, Jover va apuntar que “és una qüestió a la qual dediquem molt de temps”. A més, el titular de la cartera de Finances va confirmar que les converses amb els Països Baixos i amb el Banc de França estan avançant, especialment les primeres, que s’esperen tancar durant aquest estiu, mentre que la negociació amb el banc gal es podria tancar a la tardor. L’objectiu de l’executiu és assolir els 340 milions d’euros en reserves internacionals.

tracking