Treball

Els accidents laborals van pujar un 8,3% el 2021

Les baixes van representar 51.717 jornades no treballades

Comparativa de baixes per covidFont Estadística

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sinistralitat laboral va augmentar l'any passat un 8,3% respecte al 2020, en pujar fins a 1.336 accidents, un dels quals va ser mortal, en comparació amb els 1.234 de l'any anterior quan l'activitat econòmica era inferior a l'habitual pels efectes de la crisi de la pandèmia. La informació publicada avui per Estadística indica que les baixes laborals per accidents van suposar 51.717 jornades no treballades, que representen un 31,2% menys que les 75.185 que es van generar el 2020. El recull especifica que es considera accident laboral el que provoca l'absència del treballador durant més de 3 dies i es produeix al lloc de feina o en un desplaçament laboral, però no en anar o tornar a treballar, seguint la metodologia europea.

Els contagis de covid van derivar en 93 baixes mèdiques de més de tres dies que van ser considerades accident de treball o malaltia professional, una xifra mínima comparada amb les 3.559 baixes provocades pel virus durant el 2020. Un 79,6% del total van ser de dones i la majoria d'afectats treballaven al sector de professions sanitàries i veterinàries i serveis socials. Una de les persones afectades per la infecció va estar més de 30 dies de baixa laboral i la majoria dels afectats, 61 en total, van passar entre 8 i 14 dies sense poder treballar per la covid.

Les estadístiques mostren que més de tres de cada quatre sinistres a la feina els pateixen els homes i per nacionalitat són els espanyols i els portuguesos els més afectats, en acumular gairebé el 60% del total. Andorra la Vella va ser l'escenari del 37,3% dels accidents de feina l'any passat i la majoria de lesions són esquinçades o contusions als dits de la mà, als turmells, als genolls i a la columna lumbar, precisa l'informe. El 35,3% dels sinistres laborals es van produir al sector de la construcció i els períodes d'inactivitat inclouen un 46,1% d'accidents que van requerir més d'un mes de baixa i un 14,9% que van provocar aturades de quatre a set dies.

Sinistres a la carretera

Estadística exposa que els accidents de trànsit amb danys materials i/o corporals registrats per la policia van pujar un 18,4% l'any passat, amb 496 sinistres per 419 del 2020. La majoria van ser col·lisions per abast i hi va haver 42 atropellaments.

tracking