TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

ingressos de l'estat

La recuperació econòmica i la inflació disparen l'IGI

La recaptació del primer trimestre s’eleva a 46 milions d’euros, 24 més que el 2021

Persones amb bosses a l'avinguda MeritxellFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ingressos provinents de l’impost general indirecte (IGI) del primer trimestre ascendeixen a 46 milions d’euros, segons l’execució pressupostària del Govern. La xifra representa un increment de 24 milions d’euros respecte al mateix període del 2021. El motiu, tal com va explicar ahir el ministre de Finances, Eric Jover, és el bon comportament de l’economia després de la pandèmia de la covid i la inflació a causa de la guerra a Ucraïna.

En aquest darrer cas, l’encariment de preus en general, però en especial el dels carburants, ha provocat un augment significatiu de la recaptació d’impostos indirectes. En aquest sentit, la taxa al consum va aportar 25,2 milions d’euros a l’Estat, que representa un augment de 13,4 milions respecte al mateix període de l’any passat. En el cas dels impostos especials també hi ha un augment, passant dels 7,15 milions d’euros dels primers tres mesos del 2021 als 10,6 milions del primer trimestre d’enguany.

En paraules de Jover, l’increment dels ingressos ha permès al Govern “presentar aquest pla econòmic financer amb les mesures per ajudar la ciutadania”. “Hem pogut incrementar una sèrie d’ajuts que no estaven previstos i el dèficit s’incrementa lleugerament gràcies a aquesta activitat econòmica”, va manifestar. Amb relació al PIB real del primer trimestre, el responsable de la cartera de Finances va apuntar que “tot i els problemes i la inflació registrada, si no recordo malament la dada ha estat del 17,3%, que cal posar en valor tenint en compte que els països del voltant han crescut un zero per cent en el cas de França i un sis i escaig en el d’Espanya, que posa en valor el bon ritme de l’economia andorrana”.

El ministre també va destacar els 2,5 milions recaptats gràcies a la taxa verda i va indicar que “aquests ingressos ens han d’ajudar a finançar el pla Renova o l’últim pla per a l’habitatge, mesures que han d’ajudar a avançar en la sostenibilitat”.

tracking