codi penal

Multa de fins a 60.000 euros per conducció temerària

El grup demòcrata introdueix una esmena per endurir les penes amb multes que poden elevar-se fins a 60.000 euros

Un agent de policia efectuant un control de trànsit.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari demòcrata vol posar fi a la conducció temerària que tan sovint es repeteix per les carreteres. Malauradament, no es tracta només dels recents i tristos episodis protagonitzats per Ferrariman, sinó que la policia i veïns de la zona tenen detectats llocs on joves fan curses de cotxes il·legals que qualsevol dia poden acabar en tragèdia.

És per això que els demòcrates estan treballant al Consell General en l’anomenada llei òmnibus, que afectarà bàsicament la llei qualificada de la justícia, i volen aprofitar l’ocasió per introduir esmenes que permetin una revisió del Codi Penal i castiguin més severament aquells que es prenen com un joc tenir un volant a les mans i conduir sense respecte per la vida dels altres i per la pròpia. La proposta preveu multes de fins a 60.000 euros i fins i tot que el vehicle pugui ser requisat.

Així ho entén el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, que assenyala que el cas Ferrariman els ha fet reflexionar sobre aquesta problemàtica, si bé l’esmena no és producte dels vídeos desafiants que aquest empresari acostuma a publicar a les xarxes amb el seu Ferrari 488 Spider o un Lamborghini del qual ja s'ha desfet.

La novetat rau en les multes i en les conseqüències que pot comportar. Demòcrates planteja incrementar-les significativament. La proposta d’esmena, que encara ha de passar el procés de revisió, fixa que qui condueixi un automòbil amb temeritat manifesta ha de ser castigat “amb pena de presó de tres mesos a tres anys i privació del permís de conduir d’un a sis anys. A més a més de les penes previstes, s’ha d’imposar una multa de 600 a 6.000 euros”.

Quan en la conducció temerària concorri en alguna de les següents circumstàncies, la pena a imposar serà, cumulativament, de presó de sis mesos a tres anys, privació del permís de conduir de dos a sis anys i pena de multa de 3.000 a 60.000 euros: “Reiteració en la conducta prevista als apartats anteriors; posar en perill concret la vida o la salut de les persones; que s’hagin causat danys a d’altres vehicles i/o a béns públics i/o privats; quan el conductor hagi fet difusió pública de l’acte de conducció temerària a través de qualsevol mitjà; quan el conductor faci ostentació de l’incompliment de les normes del codi de circulació i/o menyspreu d’aquestes i/o dels agents de policia i/o dels agents de circulació.

Crida l’atenció la menció a l’ostentació i el menyspreu als agents de policia o circulació, ja que fa només unes setmanes l’empresari Xavier Caballol (Far-rariman), va ser detingut per aquestes circumstàncies.

L’apartat destacat de la proposta demòcrata és la modificació de l’article 272: “En els delictes contra la seguretat en el trànsit, el vehicle s’ha de considerar l’instrument del delicte i el tribunal ha de decretar el seu comís. No s’aplicarà quan resulti desproporcionat tenint en compte la gravetat del delicte i el seu valor, que haurà d’acreditar el conductor amb dictamen pericial. Però el conductor haurà de satisfer la totalitat de la pena econòmica. En cas contrari, el vehicle quedarà embargat i segrestat fins a l’efectiu pagament”.

L'EFECTE DE LA MULTA DEPÈN DE LA SITUACIÓ ECONÒMICA DE CADA PERSONA

“Hem arribat a la conclusió que les multes estan desfasades, especialment per a persones de poder adquisitiu alt, per a les quals abonar 800 euros no els suposa cap sacrifici, mentre que per a altres ciutadans és quasi el salari d'un mes”, afirma Enseñat. Les multes han de ser justes, proporcionades i dissuasives. En cas contrari, no tenen cap sentit. El grup de la majoria defensa una nova definició per a la conducció temerària per tal que sigui delicte penal en tots els supòsits. És a dir, si fins ara el Codi Penal associava la conducció temerària amb el fet de posar en perill la vida o la salut de les persones, el nou text legislatiu especificarà que la mera conducció temerària tindrà l’estatus de delicte sense que sigui necessari aquest condicionant. El batlle podrà tenir en compte diferents circumstàncies, com la velocitat i el tipus de carretera, o si ha consumit o no substàncies tòxiques. En definitiva, la conducció temerària passarà a ser considerada un delicte penal en tots els supòsits, no només quan es posa en perill la vida o la salut de les persones.

tracking