TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Reportatge

Evitar 'la invasió'

El departament de Medi Ambient aprova normatives per prevenir amenaces d’espècies invasores que poden arribar al país arran del canvi climàtic

La budleia és una planta invasora que va entrar al país com a planta ornamentalArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El canvi climàtic és una de les principals raons per les quals s’estenen espècies invasores a Andorra. Tot i que actualment no és un problema que tingui grans efectes sobre els ecosistemes del Principat, s’han anat detectant entrades i una major proliferació d’espècies invasores. A mesura que ha augmentat la població al país i les entrades de turistes, les possibilitats que arribin espècies invasores han augmentat i el canvi climàtic fa que algunes tinguin més facilitat per sobreviure.

Un exemple d'una espècie invasora és una planta com la budleia. Segons va explicar Sílvia Ferrer, directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, ja està donantproblemesa Catalunya, concretament a la conca del riu Segre i, de fet, es pot trobar al país a la riba del Valira. Aquesta és unplantaque va entrar al país com a planta ornamental i que s'haestèsal país com a planta invasora.

Davant l’augment del risc de l’arribada d’espècies invasores tant animals com vegetals el 15 de juny Govern va aprovar una sèrie de reglaments que limiten algunes accions. En el cas de les plantes es va crear una nova llista d’espècies que no es poden importar. En el cas dels animals es prohibeix la importació com a norma general i en el cas que estiguin al país cal esterilitzar-los en un termini màxim d’un any. Segons Sílvia Ferrer, aquesta mesura garanteix que “en cas que s’escapin, es perdin o siguin abandonats ens assegurem que almenys no es podran reproduir”. Un exemple d’aquesta prevenció és la necessitat d’esterilitzar els porcs vietnamites. Aquesta espècie es pot aparellar amb els senglars, i en resulta una espècie que pot ser invasora i alterar els nínxols ecològics dels senglars, que són autòctons de les valls del Principat.

Ferrer va insistir en el fet que "hem d'apel·lar molt a la responsabilitat dels ciutadans i que entenguin que abandonar animals té moltes conseqüències negatives". Va recordar també que si es compra una tortuga no lapodenabandonar quan no la vulguin més perquè es causa dany a l'animal, que ha de sobreviure en un medi que no és el seu i la seva presència pot alterar l'equilibri ecològic. Existeixen casos d'animals que es fan servir per a la pesca, com el barb roig, un petit peix que s'utilitza d'esquer, però que no és típic de les aigües del Pirineu. Ferrer va comentar que especialment en llacs francesos s'handetectat problemes d'eutrofització quan aquest peix prolifera.

tracking