La Fiscalia vol quatre anys i mig per a Meritxell Mateu

La considera culpable d’un delicte menor continuat de corrupció i de corrupció agreujada

Meritxell MateuDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Fiscalia demana quatre anys i mig de presó, set anys d’inhabilitació per exercir càrrecs públics i una multa de 125.000 euros a l’exconsellera general Meritxell Mateu pels pressumptes delictes de corrupció i corrupció agreujada. El ministeri fiscal va argumentar que Mateu va instrumentalitzar el càrrec per defensar interessos privats. En aquest sentit, va afirmar que la petició de condemna respon al fet que va cometre un acte de corrupció perquè va portar a terme actes propis del seu càrrec en benefici seu i d’un tercer a canvi d’un benefici. La Fiscalia considera que l’acusada cobrava per fer la seva feina d’una manera concreta i passar informació privilegiada a l’empresa per la qual treballava. L’acusació va esgrimir que Mateu va cobrar de BPA per haver exercit les seves funcions amb uns paràmetres concrets i haver transgredit alguna de les seves obligacions i límits.

Per la seva banda, la defensa de l’exconsellera general va demanar la seva absolució. Va argumentar que com han declarat tots els testimonis el motiu pel qual es va contractar Meritxell Mateu va ser per mantenir i gestionar la relació amb Allianz i IMC, les empreses que juntament amb BPA treballaven en un projecte de portabilitat salarial amb empreses de Llatinoamèrica. La representant de l’acusada va retreure al ministeri fiscal que per construir el cas va utilitzar una sèrie de mails que estan als autes i va ignorar tots els testimonis que s’han presentat. Va recordar també que tots els consellers o gran part d’ells treballen més enllà de la seva feina parlamentària i porten a terme tasques al Consell General que entren en contacte amb la seva vida professional. La defensa va afirmar que és la situació que va viure Mateu durant l’etapa en què compaginava el Consell General i la feina a BPA, igual que ho fan el 90% dels consellers amb les seves respectives feines. En el seu al·legat final Meritxell Mateu va lamentar que “no entenc l’acarnissament de la Fiscalia cap al meu cas i la voluntat de provocar-me la mort civil”.

Testimonis l'exculpen

Els directius de Banca Privada d’Andorra (BPA) durant l’època en què Meritxell Mateu va treballar al banc Cristina Lozano i Joan Cejudo van testificar que en el projecte de la portabilitat salarial el seu rol es va limitar a gestionar la relació de BPA amb les empreses interessades en el projecte, Allianz i IMC. Lozano, que en aquella època era la directora general adjunta de BPA, va declarar que la incorporació de Mateu “va ser molt important perquè m’alliberava d’una càrrega de treball que no podia assumir en aquell moment”. De la seva banda, Cejudo va assenyalar que “la seva feina en cap cas era ser una infiltrada a Govern”. Sobre compartir informació privilegiada, va assegurar que tota la informació que compartia amb els directius de l’empresa eren textos ja tancats i públics.

L'ex consellera general Meritxell Mateu quan va anunciar que dimitia.

tracking