JUDICIAL

Fiscalia demana quatre anys i mig de presó per a Meritxell Mateu

L'acusació la considera culpable d'un delicte de menor continuat de corrupció i de corrupció agreujada

L'ex consellera general Meritxell Mateu quan va anunciar que dimitia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La condemna que la fiscalia proposa a Meritxell Mateu pels presumptes delictes de corrupció i corrupció agreujada pels seus vincles ambBPAmentre era consellera general és de4anys i mig de presó,7anys d'inhabilitació per exercir càrrecs públics i una multa de 125.000 euros. El ministeri fiscal assegura que Mateu va instrumentalitzar el càrrec per defensar interessos privats. Assegura que la condemna respon al fet que va cometre un acte de corrupció perquè va portar a terme actes propis del seu càrrec en benefici d'ella mateixa i d'un tercer a canvi d'un benefici. Fiscalia considera que l'acusada cobrava per fer la seva feina d'una manera concreta i passar informació privilegiada a l'empresa per la qual treballava. L'acusació considera que Mateu va cobrar per haver exercit les seves funcions i haver transgredit algunes d'elles.

La defensa de Meritxell Mateu ha demanat la seva absolució argumentant que com han declarat tots els testimonis el motiu pel qual es contracta a Meritxell Mateu és per fer la feina de mantenir la relació amb Allianz i IMC, les empreses que juntament ambBPAtreballavenen un projecte de portabilitat salarial amb empreses de Llatinoamèrica. La representant de l'acusada ha retret al ministeri fiscal que per construir el cas ha utilitzat una sèrie de mails que estan als autes i ha ignorat tots els testimonis que s'han presentat. Ha recordat també que tots els consellers o gran part d'ellstreballen, més enllà de la seva feina parlamentària i porten a terme tasques que entren en contacte amb la seva vida professional del dia a dia. Assegura que és la situació que va viure Mateu durant l'etapa en què compaginava el Consell General i la feina aBPAigual que ho fan el 90% dels consellers amb les seves respectives feines.

Els directius de BPA exculpen a Meritxell Mateu

Els testimonis dels directius de Banca Privada d'Andorra (BPA) durant l'època en què Meritxell Mateu va treballar al banc, Cristina Lozano i Joan Cejudo, asseguren que en el projecte de la portabilitat salarial el seu rol es va limitar a gestionar la relació de BPA amb les empreses interessades en el projecte, Allianz i IMC. Lozano, que en aquella època era la directora general adjunta de BPA ha declarat que la incorporació de Mateu "va ser molt important perquè m'alliberava d'una càrrega de treball que no podia assumir en aquell moment". Lozano ha afegit que "no estava acostumada a negociar amb empreses d'altres països i era ella qui assumia aquesta càrrega i tranquil·litzava les empreses durant la negociació". Cejudo, per la seva banda va comentar davant les preguntes del fiscal que "la seva feina en cap cas era de ser una "infiltrada" a Govern" i davant els mails que es mostren en què comparteix informació sobre canvis legislatius que podien afectar el projecte amb companys de l'empresa eren materials simplificats d'informacions que ja eren públiques.

Durant el matí han comparegut l'expresident de la CASS, Josep Delgado que ha assegurat que Meritxell Mateu mai li va demanar res vinculat a la portabilitat salarial i Sílvia Riba, ministra de Cultura i consellera durant l'època dels fets que ha afirmat que es va assabentar que Meritxell Mateu formava part del projecte amb Allianz i IMC quan ja havia acabat la legislatura.

tracking