CONSELL DE MINISTRES

El Govern amplia els supòsits per aturar una inversió estrangera

Es podran frenar projectes en sectors clau o que siguin “un risc per a l’ordre públic”

El ministre Jordi Gallardo en la roda de premsa d'ahir.SFGA / J. A. Viladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern liberalitza el procés per a la inversió estrangera però es protegeix davant inversions en sectors estratègics. La nova llei d’inversió estrangera reforça la clàusula de salvaguarda per poder aturar possibles inversions de capital provinents de fora de l’Estat en sectors clau. Així, el nou text enumera “factors pels quals una inversió pot representar un risc a l’ordre públic o la seguretat” i destaca “les infraestructures crítiques, ja siguin físiques o virtuals”, així com “efectes sobre les tecnologies crítiques”. Entre aquestes infraestructures destaquen les d’energia, transport o, fins i tot, els mitjans de comunicació, mentre que en les tecnologies crítiques s’inclou la intel·ligència artificial o la robòtica.

A més, el Govern també es reserva el dret a poder aturar una inversió que pugui afectar “subministraments fonamentals”, la “seguretat alimentària” o que pugui tenir “efectes sobre la llibertat i el pluralisme dels mitjans de comunicació”. Davant d’aquestes possibles inversions l’executiu podrà “anul·lar la inversió”, així com exigir la “liquidació total”, entre d’altres mesures.“Hi ha un consens generalitzat que no totes les inversions estrangeres són igualment beneficioses”, va assegurar ahir el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, per justificar aquestes salvaguardes.

Control posterior

Tot i que aquesta clàusula de salvaguarda és una de les novetats, també ho és el procés de liberalització que es fa per a inversions (de països amb conveni de no-doble imposició o amb conveni de col·laboració) en d’altres sectors. De fet, s’elimina la sol·licitud d’autorització prèvia i se substitueix per una declaració, a més de la instauració d’un control posterior a la materialització de la inversió.

JOVER INSISTEIX QUE ES VOL "AVANÇAR" EN ELS DRETS DE LES DONES

El ministre Eric Jover va refermar ahir la voluntat del Govern “d’avançar tant com es pugui en els drets de les dones sense posar en perill l’estructura institucional”. Una afirmació que buscava treure ferro a les declaracions de Jean-Luc Mélenchon en relació amb el posicionament d’Emmanuel Macron sobre l’avortament. “Hem d’encabir les declaracions dins de la política francesa”, va remarcar Jover, que va assenyalar que “no hem tingut cap demanda des de França”. Jover, sense entrar en detalls, també va confirmar que en la reunió entre el cap de Govern i el nunci apostòlic es va tractar aquesta qüestió.

+

Taxa turística

L’executiu va aprovar ahir el nou reglament de la taxa turística, que entra en vigor l’1 de juliol, el qual obliga els allotjaments a inscriure’s al registre abans de l’1 d’octubre.

Ambaixada a Brusel·les

El consell de ministres va aprovar la desafecció de l’antiga ambaixada a Brussel·les, una decisió que necessita l’aval del Consell General i que busca poder llogar l’edifici.

tracking