Política

Liberals històrics confien que el partit superarà la crisi

Pintat, Minoves i Gabriel creuen que la situació actual del partit es pot reconduir

L'ex síndica general Rosa Maria Mandicó posant la medalla a Albert Pintat.

L'ex síndica genera Rosa Maria Mandicó posant la medalla a Albert Pintat.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Membres històrics del Partit Liberal que van assistir a l’acte d’homenatge a l’excap de Govern Albert Pintat, com ara el mateix homenatjat, van mostrar cert optimisme sobre els recents canvis en la direcció del partit i les dimissions i baixes que s’han produït. Tant l’ex síndic general Joan Gabriel com l’exministre i president d’honor de la Internacional Liberal, Juli Minoves, o l’esmentat Albert Pintat comparteixen la tristesa de veure conflictes interns en el si del partit i la crisi que ha patit les darreres setmanes. Tot i això, van declarar que es pot recuperar el rumb.

L’excap de Govern Albert Pintant va comentar que ha vist amb tristesa “tot el que ha passat les darreres setmanes”. Va afegir, però, des del seu punt de vista, que hi ha situacions d’aquest tipus en organitzacions com els Liberals i que “els personalismes es van calmant a poc a poc en política i penso que tot plegat s’anirà refredant”. Davant les especulacions sobre els possibles efectes negatius que podrien suposar les baixes de militància que es van produir des del 14 de juny, Pintat va assegurar que està “convençut que la situació es resoldrà i que de tota aquesta crisi en sortirà un partit més fort que serà el millor per al país”.

Tristesa compartida

Tant l’ex síndic general Joan Gabriel com l’exministre d’Afers Exteriors Juli Minoves van declarar que havien viscut allò succeït en el si del partit liberal amb tristesa. Minoves va explicar que des de la distància “he viscut tot el que ha passat amb molt dolor i molta tristor i estic esperant a veure com es desenvolupen les coses”. Va afegir que des de la Internacional Liberal se segueix amb molt d’interès tot el procés que està vivint el partit. En una línia similar es va pronunciar Joan Gabriel, que va declarar que “em miro amb tristesa el que està passant com a ex secretari general del partit i com a persona que hi va militar molt temps”. Tot i això, l’ex síndic general va transmetre el seu desig que “es recuperi el diàleg i que pugui continuar el seu camí un partit històric com és el liberal”.

Sense posicionament

Cap dels membres històrics del partit es va posicionar explícitament en cap bàndol. L’ex síndic general Joan Gabriel va assenyalar que no està alineat amb cap dels dos bàndols del conflicte entre el sector del candidat Josep Maria Cabanes i el de la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, perquè ja no participa de la política activa. El president d’honor de la Internacional Liberal, Juli Minoves, va al·legar que pràcticament acabava d’aterrar a Andorra i que no es considerava en posició per aturar-se a valorar baixes de militància com la de l’excap Marc Forné. Finalment, Albert Pintat va eludir el tema i va recordar que ja està jubilat de la vida política activa.

HONOR A UNA VIDA POLÍTICA

El Grup d’Exsíndics i Exonsellers Generals (Gesco) va poder retre homenatge finalment a l’excap de Govern Albert Pintat dos anys després d’anunciar-ho. Finalment es va poder homenatjar la carrera política d’ençà que va ser escollit cònsol menor de Sant Julià, el 1981, fins que va deixar de ser cap de Govern, el 2009. L’excap va recordar els moments clau de la seva carrera política i va rememorar el final del seu mandat, marcat per la reforma fiscal. Va assegurar que el que va passar amb la reforma fiscal va ser conseqüència de la crisi financera del 2008. “Al G7 es va posar de moda atacar els paradisos fiscals. El Copríncep es va trobar amb l’obligació de posar ordre a casa seva”, va comentar sobre les causes que van desencadenar aquells fets. Tot i això, va matisar que per a aquell Govern va costar molt poc fer tots els canvis “perquè ja estàvem en la via de modificar la legislació, acabar amb el secret bancari i sortir de la llista de paradisos fiscals”. Segons Pintat aquella llei “va ser un pas en la modernització d’Andorra”. Un dels companys de viatge durant la legislatura del 2005 al 2009, en què Pintat va ser el cap de Govern, va ser Joan Gabriel, síndic general durant la legislatura. Gabriel va voler valorar la legislatura i va declarar que creu que amb el temps “es posarà al lloc que li correspon per la quantitat de canvis que provocava cada iniciativa legislativa i com canviava l’esquema del país”. Respecte a aquell període, Pintat va recordar que durant el seu mandat va tenir adversaris polítics de gran qualitat i amics encara millors i que aquest homenatge és una demostració de la qualitat de les amistats que es fan en política. En una línia similar es va pronunciar el síndic d’aquella legislatura recordant que van tenir una oposició molt conscient i en aquella època els problemes venien principalment de dins el partit.

tracking