Govern controlarà l'evolució de les inversions estrangeres

La nova llei permetrà que algunes de les inversions es materialitzin sense l'autorització prèvia

El ministre Gallardo durant la roda de premsaSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El projecte de llei de modificació de la Llei d'inversió estrangera, que data del 2012, preveu la instauració dels controls posteriors per valorar si les inversions estrangeres compleixen els requisits necessaris perquè en cas de comprovar deficiències, es pugui anul·lar la inversió, la seva liquidació o aplicar mesures cautelars, que van des de la suspensió dels drets de vot a la prohibició de distribuir dividends o disposar d'actius. En aquesta línia, s'estableix també un nou codi sancionador que tipifica les infraccions de molt greus, greus o lleus. Així ho ha informat el ministre d'Economia, Jordi Gallardo, en la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest dimecres. El titular de la cartera ha apuntat que el Principat no és aliè als riscos que poden comportar determinades inversions per a la seguretat nacional, la sobirania de l'ordre públic, la salut pública i el medi ambient. Per això "s'instaura un sistema efectiu de control amb la finalitat d'avaluar l'impacte que està tenint i com es materialitzen els plans de negoci", ha puntualitzat Gallardo.

L'objectiu de la renovació de la llei és adaptar-se a les necessitats i els reptes actuals de l'economia del país per aconseguir una modernització "veient la tendència de les economies internacionals" i captar més inversió estrangera. Així, la reforma legislativa es basa en quatre eixos principals. El primer, instaurar un règim de liberalització de determinades inversions per facilitar-ne el procés i l'arribada d'inversions estrangeres. També s'obligarà a totes les inversions estrangeres a presentar una declaració davant el Registre un cop s'hagin materialitzat i s'aplicarà un control i el règim sancionador esmentat.

Pel que fa al règim de liberalització s'estableix que es pot materialitzar la inversió sense l'autorització prèvia administrativa d'aquelles inversions estrangeres que provinguin d'inversors residents o nacionals d'un país que compta amb CDI amb Andorra, d'inversos residents o nacionals d'un país llistat per Govern amb el qual es compta d'un conveni de col·laboració en matèria d'inversió estrangera i que facin una declaració posterior. No es permetrà aquest règim de liberalització a les entitats públiques de sobirania estrangera, a inversors de països que no compten amb CDI o conveni de col·laboració o inversions en sectors inclosos a la clàusula de salvaguarda, professions liberals, sistema financer, joc d'atzar, pedres o metalls preciosos.

Per altra banda, el ministre Gallardo ha exposat que es donarà un termini transitori d'un any perquè les inversions en cartera entrades abans de la nova Llei es declarin i s'inscriguin al registre.En aquest sentit, ha apuntat que, per tal de poder adaptar-se al nou text, caldrà dotar de recursos econòmics, tècnics i humans al departament de Registres Jurídics i Econòmics.

tracking