Sanitat

Cas sospitòs de verola del mico

La persona està aïllada a Urgències i ha estat en contacte amb un positiu de la malaltia

Un miler menys de pacients atesos a urgències entre l'1 i el 15 de generFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Salut ha detectat un cas sospitòs de verola del mico a Andorra. La persona resta aïllada al servei d'urgències de l'hospital a l'espera de rebre el resultat de les proves que se li han fet però el seu historial fa molt probable que tingui la infecció perquè ha estat en contacte amb una persona que ha donat positiu a la verola del mico en un altre país, segons ha anunciat el ministre Portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Jover ha informat que les proves s'han enviat als laboratoris de referència i es coneixerà el diagnòstic en unes 48 hores i s'han activat els protocols d'aïllament del cas sospitòs i també una enquesta epidemiològica per si hi ha contactes propers a l'afectat "que hagin d'estar en vigilància". El ministre ha remarcat que la verola del mico presenta formes molts més lleus que la covid en les variants inicials i que el caràcter infecciós d'aquest virus "és més moderat" ja que cal estar més temps en contacte amb la persona afectada per agafar la infecció.

Eric Jover ha assenyalat que la verola del mico és una malaltia que no s'havia bellugar cap a aquestes latituds i està apareixent des de fa uns mesos en països on "habitualment no n'hi havia i ja s'han detectat més de 4.100 casos en 31 països diferents". El ministre ha comentat que "era previsible, tot i que encara no tenim la confirmació, que tard o d'hora poguéssim tenir algun cas" i que el més important és seguir els protocols davant la sospita d'un possible contagi de verola del mico. I ha insistit que la persona que podria tenir la infecció no està aïllada per la gravetat dels símptomes que presenta si no per evitar la propagació de la possible infecció.

Jover ha explicat que la persona que tingui una sospita de tenir verola del mico s'ha de dirigir a un professional sanitari perquè faci una primera valoració del cas i si els símptomes són compatibles amb aquesta infecció se'l redirigirà per a l'aïllament i per fer el rastreig per intentar detectar casos que encara potser no tenen simptomatologia. I ha apuntat que el fet que la malaltia s'hagi detectat fa setmanes a d'altres països ha permès elaborar protocols per si cal activar plans d'actuació.

tracking