primer dia que es podia aconseguir

Prop de 800 persones adquireixen l'abonament gratuït de bus

Les taquilles de l’Estació Nacional d’Autobusos van convertir-se en escenari de cues durant les primeres hores del matí

La targeta de l'abonament gratuït dins d'un bus.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De forma intermitent i amb major intensitat de cues a primera hora, l’Estació Nacional d’Autobusos va rebre durant la jornada d’ahir la visita dels primers ciutadans que es van apropar a les instal·lacions per adquirir la targeta d’abonament gratuït per al transport públic, que s’activarà l’1 de juliol. Segons Gabriel Dallerès, el gerent de Coopalsa, els responsables de taquilles ja havien entregat ahir a la tarda prop de 800 targetes –comptant les noves i les que es van intercanviar per l’abonament de 30 euros–. “Tenim previst seguir amb aquest ritme d’entrega de targetes dilluns”, va avançar Dallerès, a més de puntualitzar que la venda s’aturaria avui per Sant Joan.

No tothom, però –entre ells els temporers–, es va poder beneficiar d’aquesta iniciativa pel fet de no complir els requisits. En aquest sentit, Govern reclama als usuaris que en vulguin fer ús disposar de la residència legal, efectiva i permanent a Andorra en el moment de fer la sol·licitud (o ser andorrà) i no disposar d’un altre abonament subvencionat per Govern com el Bus Jove, la targeta Blava o targeta Magna. Per altra banda, els refugiats ucraïnesos, segons la presidenta de l’Associació d’Ucraïnesos d’Andorra, Anastasia Kravets, tampoc se’n poden beneficiar ja que tenen accés a una altra targeta facilitada per Afers Socials amb la qual poden fer un ús gratuït del transport públic. Quant al pressupost, el secretari d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé, va anunciar durant el debat de L’última paraula, de Diari TV, emès dimecres, que Govern disposa d’una primera partida destinada al bus gratuït, però que es podria superar o reduir segons la quantitat d’usuaris que en facin ús.

UNA INICIATIVA NECESSÀRIA

Estic molt contenta”, va afirmar ahir Anna Smyshliaeva, exhibint un somriure davant les taquilles de l’Estació Nacional d’Autobusos. L’origen de la seva felicitat: haver deixat de pagar l’abonament mensual de 30 euros per a la seva filla. “Realment em suposava una despesa important ja que a la meva família l’únic que treballa és el meu marit”, va reconèixer, a més d’explicar que la jove ha d’agafar cada dia al bus per anar d’Escaldes-Engordany al col·legi espanyol María Moliner i tornar. Smyshliaeva, d’origen rus, va comentar que fa deu mesos que viu al Principat i que s’havia assabentat de la iniciativa de l’abonament gratuït a través d’un grup de Telegram anomenat Russos a Andorra. Al seu costat s’hi afegia Anna Paula Cabral. “A mi m’estalvia molts diners aquesta iniciativa”, va celebrar, tot afegint que se’n va assabentar llegint el diari. En el seu cas, ja disposava de l’abonament mensual. “Jo visc a Santa Coloma i hi ha dies que agafo el bus fins a quatre vegades”, va relatar. A diferència d’ella, Hugo Cruz –que prèviament no disposava de cap abonament– va dir que havia pagat tres euros per adquirir una targeta nova. “Trobo que és una iniciativa brutal”, va assegurar. “Jo fins ara no agafava el bus perquè era massa car i pel que fa a rapidesa trobo que té força mancances.” Cruz va comentar que viu a Canillo i que, tot i que disposa de vehicle propi, té en ment utilitzar l’abonament gratuït per desplaçar-se des de la seva par­ròquia fins a Encamp o Andorra la Vella. “L’utilitzaré bastant”, va afirmar. En aquest sentit, Joan Borràs, un altre ciutadà que es va apropar a l’estació per adquirir l’abonament, coincidia en el fet que es tracta d’una bona iniciativa. Tot i això, es va mostrar preocupat pel que pot suposar. “Espero que amb la pujada de la gasolina no ens cobrin una comissió per utilitzar el bus gratuït”, va exposar. Per altra banda, Felipe Ramírez i Calima López tornaven de les taquilles sense el seu abonament. “No ens l’han donat perquè no disposem del permís anual de residència”, van relatar, tot puntualitzant que són temporers. “Crec que ens l’haurien de donar també a nosaltres perquè, de la mateixa manera que els altres residents, estem vivint aquí i consumim i gastem els nostres diners aquí” va denunciar Ramírez. “És la segona temporada que som Andorra i crec que almenys ens haurien de fer algun tipus de descompte”, va afegir López.

tracking