justícia

L'exconsellera Meritxell Mateu al·lega que ha estat víctima d'un “muntatge”

El ministeri fiscal l’acusa d’haver utilitzat la seva condició de consellera per filtrar informació i afavorir canvis legislatius en benefici de BPA

L'exconsellera Meritxell Mateu va explicar que es va veure pressionada a dimitir.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exconsellera demòcrata Meritxell Mateu considera que ha estat víctima d’un “muntatge” disse­nyat per imputar-li els delictes de tràfic d’influències i corrupció en el marc de la seva relació professional amb Banca Privada d’Andorra (BPA). Així ho va manifestar durant el judici que ahir va arribar al Tribunal de Corts. “Va ser un xoc. No sé per què m’han fet aquest muntatge”, va sentenciar. El Codi Penal preveu penes de fins a quatre anys de presó pels delictes de què se l’acusa i la defensa va avançar que en demanarà l’absolució. Al banc dels acusats va seure també l’exconseller delegat de BPA Joan Pau Miquel, a qui s’acusa d’haver induït a la comissió dels presumptes delictes.

Els fets en qüestió van tenir lloc entre el 2011 i 2014. Mateu feia prop de mig any que havia estat elegida consellera general per Demòcrates quan el novembre del 2011 va començar a prestar serveis a BPA. En aquell moment, l’entitat bancària ja treballava en un projecte conjunt amb Allianz i IMC per posar en marxa una societat de portatge salarial a Andorra que permetés gestionar els recursos humans de treballadors expatriats a Amèrica llatina.Era un projecte molt atractiu, tant per al banc com per a Govern i semblava fàcil”, va assegurar l’exconseller delegat de BPA, reiterant que l’executiu va manifestar interès a impulsar-lo des del primer moment, motiu pel qual va crear la comissió interministerial. Ara bé, la necessitat de canvis legislatius per fer realitat el projecte va fer que finalment no reeixís.

En concret, Mateu s’encarregava de “mimar i informar de la realitat andorrana” a Allianz perquè “tenia molts coneixements del món francòfon”. En altres paraules, mantenia les “relacions al més alt nivell”, segons Miquel.

El fiscal va preguntar als acusats sobre diversos correus electrònics entre Mateu i Miquel per treure l’entrellat de si l’exconsellera hauria dut a terme accions com a parlamentària a fi d’influir en canvis legislatius que afavorissin el projecte amb Allianz i IMC o d’aportar informació privilegiada. Una teoria que els acusats van desmentir. De fet, Miquel va apuntar que “tenia tants canals per obtenir informació que no em feia falta contractar-la”, perquè Govern “ja ens trucava” i “feia els canvis gratis”.

En aquest sentit, Mateu va sostenir que en cap cas va facilitar informació obtinguda gràcies a la seva condició de consellera ni que fos confidencial. Sí que va admetre haver fet referència a coneixements que hauria adqurit a través de converses en l’àmbit privat amb l’exiministre Alcobé, amb qui mantenia una relació sentimental. Ara bé, va assegurar que eren dades “que tothom sabia” perquè BPA col·laborava amb l’executiu en el si de la comissió interministerial.

tracking