x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Diari TV

Suñé aposta per llistes de DA en solitari

La síndica defensa que és prematur parlar de les conseqüències del nou lideratge liberal
Entrevista a la síndica general, Roser Suñé

Entrevista a la síndica general, Roser Suñé

Entrevista a la síndica general, Roser Suñé

Roser Suñé, ahir durant l'entrevista a Diari TV.

Roser Suñé, ahir durant l'entrevista a Diari TV.

Roser Suñé, ahir durant l'entrevista a Diari TV.

Roser Suñé, ahir durant l'entrevista a Diari TV.

Roser Suñé, ahir durant l'entrevista a Diari TV.

Roser Suñé, ahir durant l'entrevista a Diari TV.

Fernando Galindo
Actualitzada 21/06/2022 a les 13:59
La síndica general creu que Demòcrates té el projecte, el programa i les persones per encarar les eleccions en solitari i aspirar a una majoria per governar o, en tot cas, quan arribi el moment, afrontar els pactes que es facin necessaris per a la governabilitat. Així es va expressar ahir Roser Suñé en una entrevista al Parlem-ne de Diari TV, en què també va assegurar que encara no ha decidit el seu futur: “és un tema que me’l plantejaré seriosament en el moment que toqui”. És del parer que “estem al juny i estem parlant de coses que no tocaria parlar fins a la tardor”, un cop s’aproximi una contesa electoral que situa “entre el desembre i el març, que és el que diu el cap de Govern”.

Però Suñé admet que les primàries liberals han estat un element “inesperat” que obre un “escenari nou”. Va assegurar que no és quelcom que estigui afectant la feina al Consell perquè han estat els quatre consellers del grup liberal que han marxat en bloc malgrat que sí que s’ha encomanat als assessors jurídics de la cambra que analitzin possibles implicacions. Més enllà d’això sobre el trencament en dos grups i el gir ideològic que pot suposar el lideratge de Josep Maria Cabanes i si aquest és compatible amb els postulats demòcrates, la síndica va optar per la prudència. “És una cosa que haurem de parlar els demòcrates, que encara no ho hem fet, també quan els posicionaments de Cabanes i el seu grup siguin més ferms”, va manifestar. Per a Suñé les manifestacions públiques del cap de llista liberal són poc concretes encara i “jo discuteixo per programes, no per persones”. Això no obstant, va insistir en la capacitat demòcrata de concórrer en solitari als comicis malgrat que va matissar que encara que, s’assoleixi una majoria, creu en projectes que incorporin independents, i d’altres visions, per ser el més plural possible a l’hora de governar.
Sobre el que queda de legislatura, Suñé creu que “una gran part” de les lleis a tràmit se sotmetran a aprovació abans que s’esgoti, prioritzant aquelles que més necessàries com poden ser dues que no estan a tràmit, el pressupost i la que continuï les mesures urgents sobre l’habitatge. La síndica es va declarar especialment preocupada per la vivenda perquè, malgrat la que congelació i les pròrrogues dels contractes han suposat “un cert respir”, les dificultats persisteixen. Va indicar que l’Institut de l’Habitatge ha d’incidir en aquestes solucions però que “serà a mitjà termini”, i va deixar clar el rebuig a una de les primeres propostes que va sorgir de la comissió que ara comanda l’ens, la d’apujar els lloguers més baixos per sobre de l’IPC.


Suñé, la primera dona que ha ocupat el càrrec de síndica general, creu que en properes legislatures s’hauran d’abordar fórmules per apropar més el Consell i la política a la ciutadania tot i que “el Consell no és un teatre, és un ens de reflexió, i fer un circ a mi m’allunyaria de la política”.

 
L'AVORTAMENT, UN DEBAT QUE NO ES POT FER OBVIANT EL VESSANT INSTITUCIONAL
“Difícil” i “profund” són dos dels qualificatius que Roser Suñé va usar per referir-se al debat sobre l’avortament, una discussió que va deixar clar que no es pot abordar deixant de banda el vessant institucional. “No es pot fer sense tenir en compte el que pot suposar de canvi institucional i jo, personalment, crec que no estem en la situació de poder analitzar amb tranquil·litat el que suposaria un canvi institucional”, va declarar. La síndica va instar els grups que estan reflexionant al tomb d’un possible encaix de la interrupció voluntària de l’embaràs a la Constitució que ho facin amb “serenor” i evitant “fer cada dia un titular”, i va manifestar que no és el moment de plantejar la despenalització.
Sobre el seu paper de síndica, va defensar que, malgrat l’afiliació demòcrata, “penso que tinc bona relació amb tots els presidents de grup i crec que han de reconèixer que els he escoltat a tots i he intentat treballar per tots”, i que “de vegades he tingut més dificultats amb el meu propi grup”. També va assegurar que ha intentat ser sensible amb els minoritaris, amb més problemes per complir els terminis de treball dels textosperquè tenen menys recursos, i va defensar que no s’han excedit amb els tràmits d’urgència.
Etiquetes
  • #3 andorrana
    (22/06/22 06:21)

    Excelllenta Sra. Sindica Suñé, persona coherent, , respectuosa i ferma , vàl la pena , fer-li costat 

    Respondre
  • #2 esteve
    (21/06/22 17:48)

    Pitjor sindica de la historia. Que es retiri ja !!!

    Respondre
  • #1 Escaldenc
    (21/06/22 13:02)

    Sra suñe estic d acord amb vostè, pero es molt important per der majoria obtindre la majoria de parroquies i si a escaldes presentes tal i com es comenta la trini marin tinc molts dubtes que es pugui guanyar

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts