L'FMI insisteix que cal diversificar l'economia

L’organisme ha anunciat que revisarà la previsió a l'alça l'evolució del PIB pels bons resultats econòmics del primer trimestre

Eric Jover i Marc Ballesta han presentat l'informe amb Rodolphe Blavy per via telemàticaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Fons Monetari Internacional (FMI) ha reiterat avui la necessitat de diversificació de l'economia que ha de treballar Andorra en la presentació de l'informe sobre l'evolució econòmica que inicialment previa un creixement inferior a l'anunciat per Estadística divendres passat. Els resultats inicials de l'organisme en relació a l'augment del Producte Interior Brut (PIB) per aquest 2022 seran revisats a l'alça, segons s'ha anunciat aquesta tarda després d'analitzar els indicadors econòmics del Principat en el primer trimestre d'aquest any.

L’organisme internacional deixa el creixement real en un 4,5%, set dècimes per sota del 5,2% que preveia el departament de l’executiu. De fet, en la previsió fins al 2027, l’FMI va retallant periòdicament aquest creixement real. Així, per al 2023 la retallada és de sis dècimes, deixant el creixement en el 2,7% (Estadística preveia un 3,3%). Per a d’aquí a dos anys, l’autoritat monetària preveu que el PIB creixi un 2,2%, molt lluny del 3,2 previst per l’executiu. Del 2025 al 2027, les previsions són més similars, tot i que l’FMI redueix la previsió en tres, dos i una dècima, respectivament.

Tot i la retallada, l’informe del Fons Monetari assegura que “l’economia andorrana s’està recuperant de manera forta” i s’apunta que “a mig termini es preveu tornar a la tendència prepandèmia amb limitades cicatrius”. A més, es torna a reiterar en la necessitat de compaginar la ràpida consolidació fiscal amb una inversió per millorar el creixement econòmic”. En aquest sentit, l’informe destaca que per al proper any ja es preveu assolir la normativa fiscal marcada per l’executiu amb un endeutament que, segons l’FMI, es situarà en el 42% l’any 20233, per anar tendint a la baixa fins el 36,2% el 2027.

La gran preocupació, les pensions

On sí que es demana actuar “ràpidament” és amb la reforma de les pensions perquè ja s’adverteix que de cara al 2040 s’obtindrà un dèficit anual del 9% del PIB si no s’actua. Així, l’FMI no només demana endarrerir l’edat de jubilació sinó també incrementar les cotitzacions i els factors de conversió.

D’altra banda, l’FMI també recomana més control sobre el sistema bancari dotant de més recursos a l’AFA, així com facilitar els requeriments d’immigració per atreure “talent qualificat” al país.

tracking